OOK ZO'N LAST VAN ROTKREUPEL?

rotkreupel: op de foto een klauw waarbij de hoorn van de zool al deels los laat

Rotkreupel is altijd een van de onderwerpen waar wij veel over gevraagd worden. Maar vaak is het geen onderwerp dat in de zomer vaak aan bod komt. Dit jaar echter niet! We krijgen heel veel vragen van zowel schapen-  als geitenhouders over kreupelheid bij de dieren in de wei, zowel de lammeren als de volwassen dieren.

Waarom is dat zo?
Dat we zoveel rotkreupel zien heeft met name te maken met de hoeveelheid vocht in de lucht en de grond. Omdat de bacterie die rotkreupel veroorzaakt (‘Dichelobacter nodosus’) niet groeit onder droge omstandigheden hebben we afgelopen zomers juist heel weinig problemen gezien. Nu is zowel de grond als de lucht veel vochtiger en daar gedijt deze bacterie erg goed onder. Daarnaast lijkt het type weide waar de dieren lopen ook mee te spelen. Er is over het algemeen veel gras waardoor de schapen vaak in langer gras staan dan voorgaande jaren. Lang, nat gras waar de schapen doorheen lopen zorgen er ten eerste voor dat de klauwtjes minder goed drogen. Ten tweede lijkt dat lange, natte gras dat door de poten getrokken wordt als ze lopen hele kleine schaafplekjes te veroorzaken waardoor de bacterie makkelijker te kans krijgt om binnen te komen.

Wat kan ik er aan doen?
Tegen de snelle groei van de bacterie zelf is niet zoveel te doen, de omstandigheden zijn nu eenmaal ideaal voor de bacterie. Maar er kan wel veel gedaan worden om de verspreiding en de klachten bij de schapen af te laten nemen.

Ten eerste is het nu nog belangrijker om snel in de grijpen als er dieren kreupelen. De verspreiding gaat snel waardoor elk dier dat 1 of 2 dagen onbehandeld kreupelt waarschijnlijk meerdere andere dieren besmet. Door snel een individueel schaap of lam te behandelen beperk je de besmettingskans naar de rest van de koppel.

Ten tweede is het belangrijk om een effectieve behandeling in te zetten. Zoals waarschijnlijk wel bekend adviseren wij in elk geval om de klauwen niet te bekappen als ze rotkreupel hebben. Is er alleen nog maar sprake van een tussenklauwontsteking dan kan het insprayen van de klauwen en de tussenklauwhuid genoeg zijn. Is er al aantasting van de hoorn en de zolen dan kan je eigenlijk niet anders dan gebruik maken van antibiotica.

Juist gebruik van voetbad
Uiteraard is het individueel behandelen alleen te doen als er nog maar weinig kreupelen. Als er al veel kreupelen dan kan het inzetten van een voetbad heel nuttig zijn. Dan moet dat voetbad wel goed uitgevoerd worden. Met name het drogen van de klauwen na het voetbad is essentieel om het voetbad zijn werk te laten doen. Dat doen we het liefst op de stenen maar als die ontbreken omdat de dieren niet dichtbij huis ergens in een wei staan dan kan dat bijvoorbeeld ook door een voetbad voor de veekar te plaatsen en de dieren daarna een half uur in de veekar te laten staan voordat je ze weer de weide in laat gaan. Zonder deze extra stap van het laten drogen van de klauwen heeft het alleen nut om een bad te gebruiken ter preventie en nooit ter behandeling.

Vaccineren: nuttig bij een uitbraak
Daarnaast kan het nuttig zijn om de dieren te vaccineren tegen rotkreupel. Zeker als de problemen al de hele zomer spelen kan het lastig zijn om er boven op te komen met behandelen en voetbaden. Vaccineren kan dan een goede extra stap zijn. Juist tijdens een uitbraak kan vaccinatie de nodige extra weerstand geven aan de dieren waardoor ze er een stuk sneller herstellen. Dit kan bijvoorbeeld heel goed helpen bij de ooien voordat ze naar de ram gaan om ze beter op de poten te krijgen voor de belangrijke dekperiode. Een ander goed moment is voor het opstallen omdat we ook dan vaak de problemen opnieuw zien verergeren. In beide gevallen is het van belang dat de schapen zo’n 3-4 weken voordat de stal- of dekperiode van start gaan gevaccineerd worden zodat de weerstand optimaal is tijdens de momenten dat het er op aankomt.

Heeft u nog vragen over de aanpak van rotkreupel? Neem gerust contact met ons op!