Overige oorzaken

Naast Het Bloed zijn er een hele hoop andere oorzaken van plotselinge sterfte. De ene oorzaak komt vaker voor dan de andere. De belangrijkste oorzaken worden hieronder kort besproken.

  • Zomerlongontsteking. Deze aandoening heeft vele vormen en kan zich naast hoestende lammeren of erg zieke lammeren ook laten zien door plotseling dode dieren.
  • Acute leverbot. Ook leverbot heeft verschillende klinische beelden maar van een zeer ernstige vroege besmetting kan je ook plotseling dode dieren krijgen.
  • Acute haemonchose (rode lebmaagworm). Bij een zeer zware rode lebmaagworm besmetting kun je acuut dode dieren aantreffen.
  • Andere Clostridium bacteriën. Naast Het Bloed zijn er een stuk of 8 andere aandoeningen die door Clostridium achtige bacteriën veroorzaakt worden. De bekendste in Nederland zijn ‘kaakklem’ (oftewel tetanus) en botulisme. Alle deze aandoeningen hebben eenzelfde heftig en snel verloop. Aan de dode dieren zie je vrijwel niks, behalve dat ze ontzettend snel opblazen nadat de dieren dood zijn gegaan. De vaccinaties tegen Het Bloed pakken altijd minstens ook 6 andere bacteriën mee waardoor je ook deze aandoeningen kan voorkomen. Alleen tegen botulisme is in Nederland nog geen goed vaccin beschikbaar.
  • Darmdraaing. Goed groeiende lammeren en zeker leblammeren kunnen door een gasophoping in de darmen als gevolg van een overmaat aan koolhydraat of eiwit, een slag in de darmen krijgen. Vaak draait het gehele darmpakket om zichzelf heen en vertonen de lammeren opeens klachten van buikpijn, persen, blaten, zich laten vallen en schoppen met de pootjes. Omdat de bloed toevoer naar de darm afgesloten wordt gaan de dieren vaak snel dood en worden ze dood gevonden.
  • Bloedvergiftiging door andere bacteriën. Er zijn een hele hoop andere bacteriën die kunnen zorgen voor een snelle dood. Vaak treden dit soort infecties op tijdens risicoperiodes als aflammeren of spenen. Bij volwassen dieren kan dit het geval zijn als gevolg van een baarmoeder- of uierontsteking. Bij lammeren kan dit het geval zijn als gevolg van E. coli in de eerste levensdagen of bijvoorbeeld listeriose als ze ouder zijn en ruwvoer gaan eten. Elk van deze oorzaken vraagt zijn eigen aanpak dus een diagnose is belangrijk en advies zeer bedrijfsspecifiek!
  • Nierstenen. Het verloop is vaak iets minder acuut, maar zeker in het begin kunnen klachten niet opvallen waardoor het lijkt alsof de dieren acuut gestorven zijn.

Sectie van gestorven schapen
Het is voor een goede aanpak van het probleem vaak heel handig om de doodsoorzaak van een gestorven schaap of lam te achterhalen, zeker als het om meerdere dieren in korte tijd gaat. Hiertoe kan het dier worden ingezonden voor pathologisch onderzoek (sectie). Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer en het dier dient daarvoor aangemeld te worden. Als u dit voor 9 uur ’s ochtends wordt het dier vaak dezelfde dag nog opgehaald (telefoon van de ophaaldienst 0900-2020012 tussen 7.00-17.00 uur, buiten deze tijden kunt u de voicemail inspreken). Als het dier een dag moet liggen is het zeer verstandig om het afgedekt en uit de zon te leggen, rotting treedt snel op in een schapenkarkas en komt de diagnose zeker niet ten goede. We willen wel vragen ons op de hoogte te stellen als u een dier instuurt, dan weten wij wat er aan de hand is en kunnen we de uitslagen snel aan u doorgeven en met u bespreken.