Blog

Swipe to the left
By Reinard Everts 8 day ago 40 Views
NOG STEEDS CIRCULATIE VAN SCHMALLENBERG VIRUS

NOG STEEDS CIRCULATIE VAN SCHMALLENBERG VIRUS

Ook dit jaar zien we weer afwijkende lammeren waarbij de verdenking sterk wijst in de richting van een Schmallenbergvirus infectie. Het Schmallenbergvirus werd voor het eerst vastgesteld in 2011. Op bedrijven met een vroege start van het aflamseizoen werden toen veel lammeren met aangeboren afwijkingen geboren. Vooral de draaiing in de nek ('torticollis') en te korte onderkaakjes vielen op, net als hele dunne of vergroeide pootjes. Binnen één dracht van een ooi kunnen zowel gezonde als zieke lammeren worden geboren. Het virus wordt net als het blauwtong virus overgebracht door de knut (Culicoides spp.).

By Reinard Everts 27 day ago 314 Views

WEL OF NIET ONTWORMEN NA AFLAMMEREN?

Bij iedere ontworming selecteer je (onbewust) op wormen die resistent zijn tegen het gebruikte wormmiddel. Ook bij de ontworming na aflammeren is dit het geval. Ooien zelf hebben de ontworming vaak niet nodig, je doet het om de  weidebesmetting in het voorjaar te verlagen en daarmee de lammeren te beschermen. Maar is het nodig om iedere ooi te ontwormen? 

By Reinard Everts 29 day ago 133 Views No comments
BETERE PRESTATIES OP GRAS-KRUIDENMENGELS

BETERE PRESTATIES OP GRAS-KRUIDENMENGELS

We zien dat steeds meer schapenhouders gebruik gaan maken van gras-kruidenmengels voor schapen en hun lammeren. In een recent verschenen onderzoek uit Ierland (Grace et al., 2018) wordt aangetoond dat dit positieve effecten heeft op het presteren van ooien en hun lammeren.

By Reinard Everts 2 months ago 280 Views

ZWARE VERLOSSING? TIPS & TRUCS

De lammetjes er spontaan bij: dat is het ideaalbeeld voor iedere schapenhouder. Maar soms is het nodig om te assisteren. In een enkel geval kan het zelfs gaan om een zware verlossing. In deze blog enkele tips & trucs om moeder en lam daarna zo snel mogelijk weer op en top te krijgen. 

By Reinard Everts 2 months ago 287 Views

WINTERS WEER: RISICO OP OPHAALZIEKTE

Door het winterse weer neemt de kwaliteit van het gras snel verder af. Daardoor wordt het lastiger om voldoende voer op te nemen, terwijl de behoefte van drachtige ooien aan het einde van de dracht juist stijgt. Het risico op calciumgebrek (ophaalziekte) en slepende melkziekte neemt dan flink toe.  

By Margit Groenevelt 4 months ago 134 Views

BETERE UIERGEZONDHEID MET VACCINATIE

U kent het waarschijnlijk wel: uierontsteking. Voor zowel vlees- als melkschapen is het een grote bron van zorgen voor de veehouder. Zieke ooien, ooien die te vroeg afgevoerd moeten worden, lammeren die bijgevoerd moeten worden of minder groeien en helaas ook sterfte bij de ooien als gevolg van een heftige uierontsteking. Op sommige bedrijven blijft het bij een enkele ooi per jaar en op andere bedrijven is er sprake van wel 10-20% aangetaste ooien per jaar. Sinds dit jaar is er in Nederland een vaccin op de markt die ingezet kan worden tegen uierontsteking.

By Margit Groenevelt 4 months ago 72 Views

LEVERBOT: TOCH ALERTHEID GEBODEN!

Hoewel de zomer en het begin van najaar zo droog geweest zijn dat de kans op een nieuwe leverbotbesmetting dit najaar tot nu toe erg klein is zijn er toch schapenhouders die (ernstige) klachten ondervinden van chronische besmettingen. Deze besmettingen komen nog van afgelopen voorjaar, omdat het afgelopen winter en voorjaar lang nat is geweest. Omdat de koudeperiode ook pas laat begon zijn de nieuwe besmettingen tot (zeer) laat in het jaar doorgegaan. 

By Margit Groenevelt 4 months ago 95 Views

MINERALEN EN VRUCHTBAARHEID

Hoewel het algemeen bekend is dat mineralen belangrijk zijn voor een goede vruchtbaarheid van de schapen is het vaak niet duidelijk wat die mineralen nou precies doen. In Nederland hebben we veel last van cobalt- en seleniumarme gronden waardoor deze mineralen nogal eens te weinig worden opgenomen door de schapen. In deze blog leggen we uit waar deze en andere mineralen voor nodig zijn.

By Reinard Everts 7 months ago 288 Views

EEN BOLUS, EMMER OF DRENCH, WAT IS HET ADVIES?

Er zijn verschillende manieren om voor de start van het dekseizoen mineralen te verstrekken: via een bolus, een emmer of een drench. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende methodes?
By Reinard Everts 9 months ago 415 Views
RODE LEBMAAGWORM: WEES ALERT!

RODE LEBMAAGWORM: WEES ALERT!

Het warme voorjaar en de warme dagen van de afgelopen periode zorgen voor ideale omstandigheden voor de rode lebmaagworm (haemonchus). We zien de eitellingen in onderzochte mestmonsters sinds twee weken duidelijk oplopen. De droogte is nog een 'geluk', want daardoor komen de infectieuze larven vanuit de mest nog nauwelijks in het gras. Bij de eerst komende regenbui zal de weidebesmetting echter exponentieel kunnen gaan toenemen.