Blog

Swipe to the left
By Margit Groenevelt 2 months ago 45 Views

BETERE UIERGEZONDHEID MET VACCINATIE

U kent het waarschijnlijk wel: uierontsteking. Voor zowel vlees- als melkschapen is het een grote bron van zorgen voor de veehouder. Zieke ooien, ooien die te vroeg afgevoerd moeten worden, lammeren die bijgevoerd moeten worden of minder groeien en helaas ook sterfte bij de ooien als gevolg van een heftige uierontsteking. Op sommige bedrijven blijft het bij een enkele ooi per jaar en op andere bedrijven is er sprake van wel 10-20% aangetaste ooien per jaar. Sinds dit jaar is er in Nederland een vaccin op de markt die ingezet kan worden tegen uierontsteking.

By Margit Groenevelt 2 months ago 30 Views

LEVERBOT: TOCH ALERTHEID GEBODEN!

Hoewel de zomer en het begin van najaar zo droog geweest zijn dat de kans op een nieuwe leverbotbesmetting dit najaar tot nu toe erg klein is zijn er toch schapenhouders die (ernstige) klachten ondervinden van chronische besmettingen. Deze besmettingen komen nog van afgelopen voorjaar, omdat het afgelopen winter en voorjaar lang nat is geweest. Omdat de koudeperiode ook pas laat begon zijn de nieuwe besmettingen tot (zeer) laat in het jaar doorgegaan. 

By Margit Groenevelt 2 months ago 35 Views

MINERALEN EN VRUCHTBAARHEID

Hoewel het algemeen bekend is dat mineralen belangrijk zijn voor een goede vruchtbaarheid van de schapen is het vaak niet duidelijk wat die mineralen nou precies doen. In Nederland hebben we veel last van cobalt- en seleniumarme gronden waardoor deze mineralen nogal eens te weinig worden opgenomen door de schapen. In deze blog leggen we uit waar deze en andere mineralen voor nodig zijn.

By Reinard Everts 5 months ago 190 Views

EEN BOLUS, EMMER OF DRENCH, WAT IS HET ADVIES?

Er zijn verschillende manieren om voor de start van het dekseizoen mineralen te verstrekken: via een bolus, een emmer of een drench. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende methodes?
By Reinard Everts 7 months ago 288 Views
RODE LEBMAAGWORM: WEES ALERT!

RODE LEBMAAGWORM: WEES ALERT!

Het warme voorjaar en de warme dagen van de afgelopen periode zorgen voor ideale omstandigheden voor de rode lebmaagworm (haemonchus). We zien de eitellingen in onderzochte mestmonsters sinds twee weken duidelijk oplopen. De droogte is nog een 'geluk', want daardoor komen de infectieuze larven vanuit de mest nog nauwelijks in het gras. Bij de eerst komende regenbui zal de weidebesmetting echter exponentieel kunnen gaan toenemen.  

By Karla Westerman 7 months ago 120 Views

DAG VAN HET SCHAAP: 9 JUNI 2018

9 juni: de Dag van het Schaap te Ermelo. Dé dag voor schapenhouders om elkaar te ontmoeten, verschillende workshops te volgen, verschillende schapenrassen te zien, en bij verschillende standhouders informatie in te winnen. Ook wij zijn aanwezig op de Dag van het Schaap. U kunt ons de hele dag vinden in Beatrix hal.

De onderwerpen die we deze dag speciaal belichten zijn;

  • Cichorei; informatie over het inzaaien, de beweiding en de voordelen hiervan
  • Mineralenboli: we introduceren de CobaltMaster, de enige bolus die maar liefst 12 maanden werkt
  • Mestmonster onderzoek, uitslagen en ons Ontwormingsplan. Wat kun je ermee?

Ook voor andere vragen kunt u terecht bij onze aanwezige dierenartsen en assistentes. Wij hopen u aanstaande zaterdag te ontmoeten in onze stand!

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Schaap op www.dagvanhetschaap.nl

By Reinard Everts 10 months ago 265 Views

KRUIDENRIJKE WEIDES: MODERNE LANDBOUW!

Kruidenrijke weides. Lange tijd hebben we gedacht dat dit in niet in een moderne landbouw zou passen. Want met een kruidenrijke weide haal je niet de hoogste opbrengst per hectare. Er zijn echter goede argumenten om toch te kiezen voor kruidenrijke weides, op (in ieder geval een deel) van de percelen.

By Reinard Everts 11 months ago 279 Views

DENKT U AL NA OVER DE BEMESTING?

De vorst zit hier en daar in de grond, veel lammeren moeten nog geboren worden. Maar heeft u al nagedacht over op welk perceel u straks de schapen met lammeren naar buiten doet? In ieder geval een perceel waar het afgelopen jaar geen jonge lammeren gelopen hebben. Problemen met de voorjaarsworm (Nematodirus battus) die ernstige diarree en sterfte kan geven wilt u immers voorkomen. Zeker zo belangrijk is echter hoe de percelen bemest zijn voordat de dieren er op komen.

By Reinard Everts 1 year ago 227 Views

TIJD VOOR VORST!

Laat de winter maar komen! Door het natte en warme weer tot nu toe zien we nog steeds veel problemen die normaal na begin november echt voorbij zijn. Een geval van myiasis (madenziekte) begin deze week (!), hoge eitellingen (tot 2200 eieren per gram mest) bij lammeren geboren in het voorjaar van 2017 en veel meer klauwproblemen (zie de vorige blog).

By Margit Groenevelt 1 year ago 652 Views

MEER KLAUWPROBLEMEN DOOR NATTIGHEID

Hoewel de zomer en herfst van 2017 redelijk droog leken lijkt het sinds oktober niet meer te stoppen met regenen. Het gevolg is dat erg veel winterweides veranderd zijn in modderpoelen, op erg veel plaatsen meer dan normaal. Doordat daarnaast de temperaturen ook vrij hoog blijven zien we hierdoor dat meerdere koppels kampen met aanhoudende klauwproblemen. Dit komt enerzijds door verweking van de klauwen en de kroonrand, anderszijds doordat de rotkreupelbacterie nog steeds actief kan zijn door de hoge temperaturen. Hierdoor blijven infecties rondzingen in de koppel en is het zeer moeilijk dit te stoppen. Ook zien we meer problemen met een loslatende klauwwand, puur omdat deze verweekt door het vocht en de modder die er vervolgens tussenkomt. Op korte termijn hebben voedingssupplementen om de klauwen te verharden en dit probleem te verminderen, geen nut omdat de hoorn niet snel genoeg groeit. Ook neemt de slagingskans van de behandeling tegen rotkreupel of tussenklauwontsteking snel af als de klauwtjes direct weer de nattigheid in gaan.

Hoewel snelle behandeling altijd helpt om verdere problemen te voorkomen, is het ook zaak dat de dieren ergens droog kunnen staan, liggen en eten. In sommige gevallen kan het er dus op neerkomen dat de enige oplossing voor de klauwproblemen is om de dieren te verweiden. In andere gevallen kan er een oplossing gecreerd worden door de te natte delen van de percelen af te zetten zodat de dieren alleen op de hogere stukken blijven. Toegang tot een schuur of afdak kan ook al helpen, ook als de dieren hier voorheen nooit gebruik van maakten kan het zijn dat ze er nu wel graag in gaan.
Wanneer er gedacht wordt aan rotkreupel is vaccinatie zeker te overwegen.