Blog
Nematodirus battus larven hebben 7 ‘uitkomstdagen’ nodig om uit hun ei te komen. Elke 24 uurs periode waarin zowel de minimum temperatuur als de maximum temperatuur tussen de 11,5 en 17 graden Celcius zitten telt als één volle ‘uitkomst’ dag. Er zijn dus 7 van zulke volle dagen nodig voor een Nematodirus ei om uit te komen. Ligt de temperatuur op een dag maar 12 uur tussen deze twee waarden, dan telt dat als een halve dag. Voor 2023 geldt dat op de meeste plekken in Nederland deze datum tussen 17 en 28 april behaald lijkt te worden. De eerste klinische gevallen van Nematodirose zijn dan ook al gemeld bij ons.
Je hebt er vast wel eens van gehoord: de aandoeningen ‘melkziekte’ en ‘slepende melkziekte’. We spreken van melkziekte als dieren een calciumtekort hebben, en van slepende melkziekte als er een energietekort is. Mensen die ook koeien houden kennen deze aandoeningen bij koeien kort na het kalven. Bij schapen kunnen deze aandoeningen echter aan het einde van de dracht optreden. Het lastige is dat deze twee aandoeningen zonder aanvullend onderzoek zeker in de beginfase lastig van elkaar te onderscheiden zijn.
De droogte zorgt in grote delen van ons land voor een krap voeraanbod. Vlak voor de start van het dekseizoen is dat een behoorlijke uitdaging. Wat kun je doen om de ooien te ondersteunen en hoe belangrijk is een goede conditie?
Op dit moment is er een ‘multivalent’ vaccin beschikbaar tegen rotkreupel. Dat wil zeggen dat het vaccin bescherming biedt tegen 9 van de 10 bekende stammen. De 10de stam zit er niet in, de reden daarvoor is ons niet bekend. Er zijn veel mensen die erg tevreden zijn over dit vaccin (Footvax) en mensen die er (te) weinig resultaat van zien. In deze blog vier vragen en de bijbehorende antwoorden over deze vaccinatie.
Bij een zware rode lebmaagworm besmetting kunnen de volwassen wormen die in de lebmaag van een lam zitten wel 200 ml bloed per dag drinken. Als je je realiseert dat 10% van het lichaamsgewicht uit bloed bestaat, dan kan een lam van 30 kg in 5 dagen tijd dus eenderde van z'n bloedvoorraad verliezen. Dat is gigantisch, en verklaart ook waarom lammeren bij een zware besmetting snel kunnen sterven.
Het haemonchus seizoen is nu echt begonnen. Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm, de haemonchus contortus. In deze blog meer uitleg over het effect van deze worm op de groei en hoe het kan dat deze soms zo hard toeslaat.
Ooien ontwormen na het aflammeren: het is jarenlang gepromoot. Maar is het wel nodig om iedere ooi te ontwormen? We zien dat steeds meer schapenhouders terughoudend worden in het ontwormen na aflammeren. En terecht.
Na een dracht van bijna 5 maanden is het dan zo ver: de ooi begint te lammeren. Maar niet ieder lam komt daarna vlot in de benen. Vijf redenen voor slap geboren lammeren en tips wat je dan kunt doen.
Bij de moederloze opfok zijn er veel verschillende melkpoeders die verkrijgbaar zijn. Poeder is poeder zou je zeggen. Of zit er meer achter?
Voetbaden kunnen goed ingezet worden voor de beheersing en voorkoming van rotkreupel. Ze kunnen echter ook een bron van infectie zijn of gewoon geen toegevoegde waarde als ze niet juist worden uitgevoerd. Dan is het vooral zonde van de tijd en een hoop stress voor mens en dier. Met deze tips kan je er voor zorgen dat je optimaal effect ziet van je voetbad!