Blog

CONDITIEHERSTEL VAN DE OOIEN

De droogte zorgt in grote delen van ons land voor een krap voeraanbod. Vlak voor de start van het dekseizoen is dat een behoorlijke uitdaging. Wat kun je doen om de ooien te ondersteunen en hoe belangrijk is een goede conditie? 

By Reinard Everts 26 day ago 150 Views No comments

VIER VRAGEN OVER VACCINEREN TEGEN ROTKREUPEL

Op dit moment is er een ‘multivalent’ vaccin beschikbaar tegen rotkreupel. Dat wil zeggen dat het vaccin bescherming biedt tegen 9 van de 10 bekende stammen. De 10de stam zit er niet in, de reden daarvoor is ons niet bekend. Er zijn veel mensen die erg tevreden zijn over dit vaccin (Footvax) en mensen die er (te) weinig resultaat van zien. In deze blog vier vragen en de bijbehorende antwoorden over deze vaccinatie. 

By Margit Groenevelt 2 months ago 117 Views No comments

WAT KUN JE DOEN BIJ EEN LAM MET BLOEDARMOEDE?

Bij een zware rode lebmaagworm besmetting kunnen de volwassen wormen die in de lebmaag van een lam zitten wel 200 ml bloed per dag drinken. Als je je realiseert dat 10% van het lichaamsgewicht uit bloed bestaat, dan kan een lam van 30 kg in 5 dagen tijd dus eenderde van z'n bloedvoorraad verliezen. Dat is gigantisch, en verklaart ook waarom lammeren bij een zware besmetting snel kunnen sterven.  

By Reinard Everts 2 months ago 556 Views No comments

WAAROM HAEMONCHUS SOMS ZO SNEL TOESLAAT

Het haemonchus seizoen is nu echt begonnen. Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm, de haemonchus contortus. In deze blog meer uitleg over het effect van deze worm op de groei en hoe het kan dat deze soms zo hard toeslaat.

By Reinard Everts 3 months ago 547 Views No comments

MOET JE ONTWORMEN NA AFLAMMEREN?

Ooien ontwormen na het aflammeren: het is jarenlang gepromoot. Maar is het wel nodig om iedere ooi te ontwormen? We zien dat steeds meer schapenhouders terughoudend worden in het ontwormen na aflammeren. En terecht.  

By Reinard Everts 6 months ago 761 Views No comments

EEN SLAP LAM BIJ DE GEBOORTE. WAT KUN JE ER AAN DOEN?

Na een dracht van bijna 5 maanden is het dan zo ver: de ooi begint te lammeren. Maar niet ieder lam komt daarna vlot in de benen. Vijf redenen voor slap geboren lammeren en tips wat je dan kunt doen.

By Reinard Everts 8 months ago 1247 Views No comments

WELK MELKPOEDER MOET JE KIEZEN?

Bij de moederloze opfok zijn er veel verschillende melkpoeders die verkrijgbaar zijn. Poeder is poeder zou je zeggen. Of zit er meer achter?

By Reinard Everts 8 months ago 718 Views No comments

MONITOR DE BIESTKWALITEIT MET EEN BRIX METER

Biest: het is van levensbelang voor pasgeboren lammeren. Nieuw onderzoek toont aan dat een Brix meter (al veel gebruikt op melkveebedrijven) ook uitstekend te gebruiken is bij schapen.

By Reinard Everts 9 months ago 520 Views No comments

VOETBADEN: HOE DOE JE HET GOED?

Voetbaden kunnen goed ingezet worden voor de beheersing en voorkoming van rotkreupel. Ze kunnen echter ook een bron van infectie zijn of gewoon geen toegevoegde waarde als ze niet juist worden uitgevoerd. Dan is het vooral zonde van de tijd en een hoop stress voor mens en dier. Met deze tips kan je er voor zorgen dat je optimaal effect ziet van je voetbad!

By Margit Groenevelt 9 months ago 418 Views No comments

DE BEHANDELING VAN ROTKREUPEL

Tijdens onze webinar van 10 november 2021 kwamen er ontzettend veel vragen binnen over de behandeling van rotkreupel. Daarom zetten wij in deze blog nog een keer ons huidig advies neer omtrent het behandelen van een individueel kreupel dier of het aanpakken van een acute uitbraak van rotkreupel. In de komende blogs deze maand schrijven wij ons advies rond het vaccineren en voetbaden.

By Margit Groenevelt 10 months ago 716 Views No comments