Blog

Swipe to the left
By Reinard Everts 2 months ago 64 Views

KRUIDENRIJKE WEIDES: MODERNE LANDBOUW!

Kruidenrijke weides. Lange tijd hebben we gedacht dat dit in niet in een moderne landbouw zou passen. Want met een kruidenrijke weide haal je niet de hoogste opbrengst per hectare. Er zijn echter goede argumenten om toch te kiezen voor kruidenrijke weides, op (in ieder geval een deel) van de percelen.

By Reinard Everts 3 months ago 85 Views

DENKT U AL NA OVER DE BEMESTING?

De vorst zit hier en daar in de grond, veel lammeren moeten nog geboren worden. Maar heeft u al nagedacht over op welk perceel u straks de schapen met lammeren naar buiten doet? In ieder geval een perceel waar het afgelopen jaar geen jonge lammeren gelopen hebben. Problemen met de voorjaarsworm (Nematodirus battus) die ernstige diarree en sterfte kan geven wilt u immers voorkomen. Zeker zo belangrijk is echter hoe de percelen bemest zijn voordat de dieren er op komen.

By Reinard Everts 4 months ago 74 Views

TIJD VOOR VORST!

Laat de winter maar komen! Door het natte en warme weer tot nu toe zien we nog steeds veel problemen die normaal na begin november echt voorbij zijn. Een geval van myiasis (madenziekte) begin deze week (!), hoge eitellingen (tot 2200 eieren per gram mest) bij lammeren geboren in het voorjaar van 2017 en veel meer klauwproblemen (zie de vorige blog).

By Margit Groenevelt 4 months ago 455 Views

MEER KLAUWPROBLEMEN DOOR NATTIGHEID

Hoewel de zomer en herfst van 2017 redelijk droog leken lijkt het sinds oktober niet meer te stoppen met regenen. Het gevolg is dat erg veel winterweides veranderd zijn in modderpoelen, op erg veel plaatsen meer dan normaal. Doordat daarnaast de temperaturen ook vrij hoog blijven zien we hierdoor dat meerdere koppels kampen met aanhoudende klauwproblemen. Dit komt enerzijds door verweking van de klauwen en de kroonrand, anderszijds doordat de rotkreupelbacterie nog steeds actief kan zijn door de hoge temperaturen. Hierdoor blijven infecties rondzingen in de koppel en is het zeer moeilijk dit te stoppen. Ook zien we meer problemen met een loslatende klauwwand, puur omdat deze verweekt door het vocht en de modder die er vervolgens tussenkomt. Op korte termijn hebben voedingssupplementen om de klauwen te verharden en dit probleem te verminderen, geen nut omdat de hoorn niet snel genoeg groeit. Ook neemt de slagingskans van de behandeling tegen rotkreupel of tussenklauwontsteking snel af als de klauwtjes direct weer de nattigheid in gaan.

Hoewel snelle behandeling altijd helpt om verdere problemen te voorkomen, is het ook zaak dat de dieren ergens droog kunnen staan, liggen en eten. In sommige gevallen kan het er dus op neerkomen dat de enige oplossing voor de klauwproblemen is om de dieren te verweiden. In andere gevallen kan er een oplossing gecreerd worden door de te natte delen van de percelen af te zetten zodat de dieren alleen op de hogere stukken blijven. Toegang tot een schuur of afdak kan ook al helpen, ook als de dieren hier voorheen nooit gebruik van maakten kan het zijn dat ze er nu wel graag in gaan.
Wanneer er gedacht wordt aan rotkreupel is vaccinatie zeker te overwegen.

By Gineke Eulink 4 months ago 414 Views

VACCINATIES ROND HET AFLAMMEREN

Rond deze tijd van het jaar zijn we weer druk met het vaccineren van de drachtige ooien voor verschillende aandoeningen. Omdat er nogal veel verschillende soorten vaccines zijn is het soms onduidelijk welke nou eigenlijk waarvoor gebruikt wordt. Daarom een overzichtje welke vaccin we wanneer adviseren. 

By Margit Groenevelt 4 months ago 183 Views
8 months ago 85 Views
EFFECT VAN MINERALENBOLUSSEN OP DE VRUCHTBAARHEID VAN OOIEN EN VITALITEIT VAN PASGEBOREN LAMMEREN

EFFECT VAN MINERALENBOLUSSEN OP DE VRUCHTBAARHEID VAN OOIEN EN VITALITEIT VAN PASGEBOREN LAMMEREN

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren. Uit een studie van Hemmingway (2001) blijkt dat bij het gebruik van mineralenbolussen het aantal guste ooien halveert (van 11% naar 4,2%) en de worpgrootte in een koppel van 120 Scottish Blackface ooien steeg van 1,18 lam per worp naar 1,66 lam per worp. In een andere koppel met 214 Scottish Blackface ooien was het effect van de bolus op de worpgrootte iets kleiner maar nog steeds duidelijk significant (1,40 versus 1,59 lam per worp). Het effect van bolussen als bron van de mineralenverstrekking was significant beter dan andere vormen van mineralenverstrekking.
9 months ago 84 Views
NIEUWE SCHAPENDOKTERS

NIEUWE SCHAPENDOKTERS

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe. Voor u als klant zal er niet veel veranderen.De website blijft bestaan en u kunt het zelfde mobielnummer blijven bellen dat u gewend bent : 06-46087560. Ook het emailadres blijft info@schapendokter.nl.

Frank Glorie zal verder gaan als schapenhouder in Frankrijk en als internationaal schapenconsultant.