Blog

ROTKREUPEL? NU BEHANDELEN, STRAKS AANPAKKEN

Op veel plekken in het land heeft het de laatste weken behoorlijk geregend, en zie je in de weide natte plekken ontstaan. Ondertussen is de gemiddelde temperatuur nog boven de 10 graden Celcius. Ideaal rotkreupelweer. Bedrijven met rotkreupel zien dan nu ook weer kreupele dieren veroorzaakt door de rotkreupelbacterie. Erg hardnekkig en alleen met een gestructureerde aanpak is er van af te komen! Helaas is dit niet het juiste moment; het is nog te warm, waardoor de bacterie zich nog gemakkelijk in de koppel verspreidt. De adviezen voor een gestructureerde aanpak volgen in een van de komende blogs, maar wat nu?

By Karla Westerman 3 day ago 11 Views No comments

BEN JIJ KLAAR VOOR HET DEKSEIZOEN?

Het komende dekseizoen bepaalt voor een groot gedeelte weer de resultaten voor komend aflammerseizoen. Ben jij al klaar voor het dekseizoen? 

By Karla Westerman 1 month ago 168 Views No comments

STRAKS VITALE LAMMEREN? NU EEN MINERALENBOLUS

We schrijven er vaker over in onze blogs: het belang van een goede mineralenvoorziening voor je schapen. Cobalt en selenium en (voor koperbehoevende rassen) koper hebben een positieve uitwerking op het aantal eicellen dat vrij komt tijdens de eisprong en op de kwaliteit van de gevormde embryo’s. Wat vaak vergeten wordt is dat een goede mineralenvoorziening ook van belang is voor de vitaliteit van het pasgeboren lam. Schapenhouders die mineralenbolussen gebruiken noemen vaak als eerste dat de geboren lammeren zo opvallend vitaal zijn en na de geboorte snel in de been komen en het uier zoeken.

By Reinard Everts 2 months ago 254 Views No comments

RISICO OP RODE LEBMAAGWORM - AFHANKELIJK VAN VEEL FACTOREN

Met deze tropische temperaturen zijn de omstandigheden voor de rode lebmaagworm (voorheen met name een tropische aandoening!) perfect. Hoewel de eieren van de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus), zich kunnen ontwikkelen bij temperaturen vanaf 12°C gaat deze ontwikkeling aanzienlijk sneller bij warme temperaturen. De wormen die zich in het schaap of lam bevinden zijn zeer vruchtbaar, ze kunnen 5.000-15.000 eieren per dag produceren. Een wormbesmetting op de weide kan daardoor onder gunstige omstandigheden heel snel tot gevaarlijke hoogtes oplopen. Maar wat zijn eigenlijk gunstige omstandigheden..?

By Margit Groenevelt 3 months ago 385 Views No comments

HITTE? GEEN STRESS!

Oplopende temperaturen, tropische nachten: ook voor schapen zijn dit verhitte tijden. In deze blog 5 aandachtspunten om rekening mee te houden.

By Reinard Everts 4 months ago 319 Views No comments

DIARREE BIJ LAMMEREN: NIET ALTIJD MAAGDARMWORMEN!

Met enige regelmaat krijgen we de opmerking dat het ontwormingsmiddel niet werkt bij de lammeren met diarree. De oorzaak kan zijn dat er sprake is van resistentie tegen het gebruikte ontwormingsmiddel, maar het kan ook zijn dat er sprake is van een andere oorzaak waardoor de lammeren last hebben van diarree. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een infectie met coccidiose.

By Karla Westerman 4 months ago 416 Views No comments

WANNEER VOOR HET EERST MESTONDERZOEK?

Met mestonderzoek kun je goed in de gaten houden of de wormbesmetting niet te hoog wordt en of het eventueel tijd is om te ontwormen. Maar vanaf wanneer is het nu zinvol om mestonderzoek te doen, en hoe vaak moet je het herhalen?

By Reinard Everts 5 months ago 179 Views No comments

WAAROM EEN TE RIJKE KUIL NIET BESTAAT: 5 TIPS VOOR EEN GOEDE KUIL

Buikvulling voor de schapen of hoogwaardige voeding. Het winnen van goed kuilvoer voor de wintermaanden is 80% planning en maar 20% geluk. In deze blog 5 tips & trucs voor een goede kuil en waarom het een fabel is dat schapen niet tegen een rijke kuil kunnen.

By Reinard Everts 6 months ago 660 Views No comments

DE 5 BELANGRIJKSTE CONTROLEPUNTEN NA HET AFLAMSEIZOEN

Nu de meeste lammeren geboren zijn is het goed om de balans op te maken. Nu zit alles nog vers in het geheugen, en kun je gericht bedenken wat er volgend jaar anders gedaan moet worden om nog meer lol te beleven aan deze mooie periode. In deze blog gaan we in op de in onze ogen vijf belangrijkste controle punten na het aflamseizoen, vanuit het perspectief van de ooi.
By Reinard Everts 6 months ago 299 Views

BLAUWTONG: MOETEN WE ONS ZORGEN GAAN MAKEN?

In België is in korte tijd op meerdere bedrijven blauwtongvirus (type 8) aangetoond, in een periode dat er normaal gesproken weinig knuttenactiviteit is. Het virus is eigenlijk min of meer 'per toeval' ontdekt bij de reguliere wintermonitoring die plaats vindt op Belgische rundveebedrijven. Er zijn nog geen positieve gevallen bij schapen aangetoond, maar de vaccinatiegraad voor blauwtong is dan ook hoog in België. Het is dan ook nog niet goed te voorspellen wat de klinische klachten zullen zijn bij ongevaccineerde dieren wanneer de virusload met hogere knuttenactiviteit hoger wordt.  

By Reinard Everts 7 months ago 391 Views No comments