Blog

WAAROM EEN TE RIJKE KUIL NIET BESTAAT: 5 TIPS VOOR EEN GOEDE KUIL

Buikvulling voor de schapen of hoogwaardige voeding. Het winnen van goed kuilvoer voor de wintermaanden is 80% planning en maar 20% geluk. In deze blog 5 tips & trucs voor een goede kuil en waarom het een fabel is dat schapen niet tegen een rijke kuil kunnen.

By Reinard Everts 14 day ago 220 Views No comments

DE 5 BELANGRIJKSTE CONTROLEPUNTEN NA HET AFLAMSEIZOEN

Nu de meeste lammeren geboren zijn is het goed om de balans op te maken. Nu zit alles nog vers in het geheugen, en kun je gericht bedenken wat er volgend jaar anders gedaan moet worden om nog meer lol te beleven aan deze mooie periode. In deze blog gaan we in op de in onze ogen vijf belangrijkste controle punten na het aflamseizoen, vanuit het perspectief van de ooi.
By Reinard Everts 26 day ago 159 Views

BLAUWTONG: MOETEN WE ONS ZORGEN GAAN MAKEN?

In België is in korte tijd op meerdere bedrijven blauwtongvirus (type 8) aangetoond, in een periode dat er normaal gesproken weinig knuttenactiviteit is. Het virus is eigenlijk min of meer 'per toeval' ontdekt bij de reguliere wintermonitoring die plaats vindt op Belgische rundveebedrijven. Er zijn nog geen positieve gevallen bij schapen aangetoond, maar de vaccinatiegraad voor blauwtong is dan ook hoog in België. Het is dan ook nog niet goed te voorspellen wat de klinische klachten zullen zijn bij ongevaccineerde dieren wanneer de virusload met hogere knuttenactiviteit hoger wordt.  

By Reinard Everts 1 month ago 219 Views No comments

ZERE BEKJES... WAT NU?

In veel schapenstallen komen we het tegen: al dan niet ingedroogde takken hulst. Een oude wijsheid luidt dat dit zou beschermen tegen zere bekjes. Nooit aangetoond, en ook zonder hulst verdwijnt de aandoening vaak binnen enkele weken. Feit is dat de ziekte op vrijwel ieder bedrijf in Nederland voorkomt. Het ene jaar meer dan het andere jaar, en als de uitbraak ernstig was zijn koppels er vaak weer een paar jaar helemaal van af. 

By Reinard Everts 2 months ago 223 Views

NOG STEEDS CIRCULATIE VAN SCHMALLENBERG VIRUS

Ook dit jaar zien we weer afwijkende lammeren waarbij de verdenking sterk wijst in de richting van een Schmallenbergvirus infectie. Het Schmallenbergvirus werd voor het eerst vastgesteld in 2011. Op bedrijven met een vroege start van het aflamseizoen werden toen veel lammeren met aangeboren afwijkingen geboren. Vooral de draaiing in de nek ('torticollis') en te korte onderkaakjes vielen op, net als hele dunne of vergroeide pootjes. Binnen één dracht van een ooi kunnen zowel gezonde als zieke lammeren worden geboren. Het virus wordt net als het blauwtong virus overgebracht door de knut (Culicoides spp.).

By Reinard Everts 2 months ago 135 Views

WEL OF NIET ONTWORMEN NA AFLAMMEREN?

Bij iedere ontworming selecteer je (onbewust) op wormen die resistent zijn tegen het gebruikte wormmiddel. Ook bij de ontworming na aflammeren is dit het geval. Ooien zelf hebben de ontworming vaak niet nodig, je doet het om de  weidebesmetting in het voorjaar te verlagen en daarmee de lammeren te beschermen. Maar is het nodig om iedere ooi te ontwormen? 

By Reinard Everts 3 months ago 456 Views

BETERE PRESTATIES OP GRAS-KRUIDENMENGELS

We zien dat steeds meer schapenhouders gebruik gaan maken van gras-kruidenmengels voor schapen en hun lammeren. In een recent verschenen onderzoek uit Ierland (Grace et al., 2018) wordt aangetoond dat dit positieve effecten heeft op het presteren van ooien en hun lammeren.

By Reinard Everts 3 months ago 286 Views No comments

ZWARE VERLOSSING? TIPS & TRUCS

De lammetjes er spontaan bij: dat is het ideaalbeeld voor iedere schapenhouder. Maar soms is het nodig om te assisteren. In een enkel geval kan het zelfs gaan om een zware verlossing. In deze blog enkele tips & trucs om moeder en lam daarna zo snel mogelijk weer op en top te krijgen. 

By Reinard Everts 4 months ago 414 Views

WINTERS WEER: RISICO OP OPHAALZIEKTE

Door het winterse weer neemt de kwaliteit van het gras snel verder af. Daardoor wordt het lastiger om voldoende voer op te nemen, terwijl de behoefte van drachtige ooien aan het einde van de dracht juist stijgt. Het risico op calciumgebrek (ophaalziekte) en slepende melkziekte neemt dan flink toe.  

By Reinard Everts 4 months ago 359 Views

BETERE UIERGEZONDHEID MET VACCINATIE

U kent het waarschijnlijk wel: uierontsteking. Voor zowel vlees- als melkschapen is het een grote bron van zorgen voor de veehouder. Zieke ooien, ooien die te vroeg afgevoerd moeten worden, lammeren die bijgevoerd moeten worden of minder groeien en helaas ook sterfte bij de ooien als gevolg van een heftige uierontsteking. Op sommige bedrijven blijft het bij een enkele ooi per jaar en op andere bedrijven is er sprake van wel 10-20% aangetaste ooien per jaar. Sinds dit jaar is er in Nederland een vaccin op de markt die ingezet kan worden tegen uierontsteking.

By Margit Groenevelt 6 months ago 176 Views