Blog

5 tips bij de inzaai van graskruiden mengsels

Op steeds meer plaatsen zie je het: schapen in graskruiden weiden. Logisch, want het is smakelijk en gezond voor je dieren en door de diepe beworteling hou je langer voer in droge perioden. In deze blog 5 tips bij de inzaai van graskruiden mengsels en adviezen over het beheer en de beweiding van bestaande graskruiden weiden. 

By Reinard Everts 18 day ago 242 Views No comments

WAAR TE STARTEN MET HET VERBETEREN VAN UIERGEZONDHEID?

Hoewel de meeste veehouders wel bekend zijn met uierontstekingen bij de ooien verschilt het aantal gevallen erg per bedrijf. Sommige bedrijven hebben maar bij 1-2% van de ooien last terwijl het op sommige bedrijven tot wel 20% kan oplopen. Deels is dit rasafhankelijk. Ook het type uierontsteking verschilt heel erg, van blauw uier tot alleen uiers die bij controle voor het dekken verhard blijken te zijn. Waar begin je met de aanpak van een probleem met de uiergezondheid van de schapen?

By Margit Groenevelt 24 day ago 274 Views No comments

4 TIPS OM PROBLEMEN MET DE VOORJAARSWORM NEMATODIRUS TE VOORKOMEN

Nematodirus, of de  ‘voorjaarsworm’, zorgt op sommige bedrijven voor jaarlijks terugkerende problemen. Andere bedrijven hebben er nog nooit last van gehad. De aanpak verschilt nogal van die van bijvoorbeeld de rode lebmaagworm. Het is daarom van belang om te weten hoe die voorjaarsworm nu precies in elkaar steekt. 

In deze blog leggen we uit waarom hoe je het probleem kunt aanpakken en waarom het ene bedrijf er veel meer last van heeft dan het andere.  

By Margit Groenevelt 2 months ago 554 Views No comments

5 TIPS BIJ HET GEBRUIK VAN (KUNST)BIEST

Het lammerseizoen is begonnen of komt er binnenkort weer aan. In deze blog vijf tips bij het gebruik van (kunst)biest.

By Reinard Everts 4 months ago 589 Views No comments

DE DEKPERIODE EN DE DRACHT: TIJD OM EVEN UIT TE RUSTEN?

Op verreweg de meeste schapenbedrijven in Nederland is het nu de dekperiode. De ram is er nu net uit, volop bezig of gaat er binnen enkele weken tussen. In principe betekent dat een rustigere periode voor de boer. In de eerste periode van de dracht is stress namelijk een zeer nadelige factor. Hoe verder we in de dracht komen hoe drukker het dan weer wordt voor de schapenhouder omdat er dan weer nagedacht moet worden over bijvoeren, opstallen, vaccineren, enz.

Maar is de winter dan een periode waarin de schapenhouder lekker warm bij de kachel kan gaan zitten? Zeker niet, er blijft genoeg te doen!

By Margit Groenevelt 6 months ago 358 Views No comments

WORMINFECTIES? MONITOR OOK DE JAARLINGEN!

Na de regen van de afgelopen dagen neemt het risico op worminfecties weer toe. Wormlarven hebben namelijk vocht nodig om vanuit de mest het gras in te kruipen. Zonder vocht blijven ze in de mest liggen, en worden ze niet opgegeten. Dan vindt er dus ook nauwelijks besmetting plaats van dieren. Normaal gesproken adviseren we altijd om je qua monitoring van een wormbesmetting te focussen op de lammeren. Specifiek in dit jaar adviseren we ook om de jaarlingen niet te vergeten.

By Reinard Everts 11 months ago 617 Views No comments

ZOMERLONGONTSTEKING - 3 TIPS

We krijgen elk jaar veel vragen over hoestende lammeren, niet alleen in de zomer maar eigenlijk het hele jaar door. Bij sommige veehouders blijft het bij een kuchje dat steeds aanwezig is, bij andere vallen er elk jaar een paar lammeren uit doordat ze slijten of zo hard hoesten dat de endeldarm naar buiten komt. Wat valt hier nou tegen te doen en kan vaccinatie helpen? Lees het hier in deze blog.

 

By Margit Groenevelt 1 year ago 833 Views No comments

MOEDERLOZE OPFOK? ONBEPERKT KOUDE MELK VERSTREKKEN

Een ooi met kapotte spenen. Een grote meerlingworp. De aanpak van zwoegerziekte. Er zijn verschillende redenen om lammeren moederloos op te moeten fokken. Het lukt namelijk niet altijd om de lammeren over te wennen naar een pleegmoeder. Veel schapenhouders worstelen met de moederloze opfok. In deze blog tips en trucs.

By Reinard Everts 1 year ago 2699 Views No comments

AANGEBROKEN VERPAKKINGEN? HIEROM CONTROLEREN

Wat zonde, een verpakking aangebroken, maar nog niet half leeg en nu weggooien omdat het te lang open staat? Dat is zonde…

Waarom geven we dit advies? En waarom kun je het ene wormmiddel langer na aanbreken laten staan dan het andere? Vlak voor de drukte van het aflammerseizoen is dit een mooi moment om de medicijnkast eens kritisch langs te lopen.

 

By Karla Westerman 1 year ago 806 Views No comments

ROTKREUPEL: STARTEN MET BESTRIJDEN

De gemiddelde dagtemperatuur is inmiddels onder de 10 graden Celsius. Verspreiding van de rotkreupelbacterie tussen schapen vindt daarom nauwelijks meer plaats. Het ideale moment dus om rotkreupel aan te pakken. Bovendien is op de meeste bedrijven de koppelgrootte nu het kleinst. Het is even werk, maar een rotkreupelvrije koppel levert een hoop plezier op.

By Reinard Everts 1 year ago 1043 Views No comments