Blog

BLAUWTONG: WELKE PIJNSTILLING?

Omdat het duidelijk is dat schapen die ziek worden van blauwtong veel pijn hebben is het belangrijk dat we proberen die pijn te bestrijden. Daar hebben we meerdere manieren voor maar de meest gebruikte pijnstilling bij schapen tot nu toe zijn NSAIDs zoals meloxicam, de werkzame stof in bijvoorbeeld Novem. Recentelijk is geopperd om paracetamol te gebruiken. Waar komt dit advies vandaan en waar doe je als schapenhouder nou goed aan?

Lees verder

BLAUWTONG SEROTYPE 3

Op dinsdag 5 september 2023 is opnieuw blauwtong vastgesteld in Nederland. Het betreft dit keer serotype 3. Serotype 3 is nog niet eerder vastgesteld in Nederland. Het serotype dat 15 jaar geleden in Nederland voorkwam was serotype 8 (en enkele gevallen van serotype 6). Er is (nog) geen toegelaten vaccin beschikbaar voor serotype 3. In deze blog een korte toelichting op de ziekte en wat je wel en niet kunt doen. 

Lees verder

SIGNALEN BIJ HITTE

Je schapen laten goed zien of ze het warm hebben. Je kunt ook zien wanneer ze het te warm hebben: hittestress. In deze blog de signalen waar je op kunt letten. 

Lees verder

HET BLOED: SNELLE KILLER

Bijna iedere schapenhouder krijgt er wel een keer mee te maken: ’t Bloed. Ook wel weeldeziekte, eiwitvergiftiging of enterotoxemie genoemd. Het is een nare aandoening die vooral de opgroeiende lammeren treft. En vaak (maar niet altijd) de fitte, goed groeiende lammeren die ’s morgens nog vrolijk in de wei huppelen en ’s avonds plots dood liggen.

Lees verder

NEMATODIRUS BATTUS RISICO

Nematodirus battus larven hebben 7 ‘uitkomstdagen’ nodig om uit hun ei te komen. Elke 24 uurs periode waarin zowel de minimum temperatuur als de maximum temperatuur tussen de 11,5 en 17 graden Celcius zitten telt als één volle ‘uitkomst’ dag. Er zijn dus 7 van zulke volle dagen nodig voor een Nematodirus ei om uit te komen. Ligt de temperatuur op een dag maar 12 uur tussen deze twee waarden, dan telt dat als een halve dag. Voor 2023 geldt dat op de meeste plekken in Nederland deze datum tussen 17 en 28 april behaald lijkt te  worden. De eerste klinische gevallen van Nematodirose zijn dan ook al gemeld bij ons. 

Lees verder

MELKZIEKTE OF SLEPENDE MELKZIEKTE?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de aandoeningen ‘melkziekte’ en ‘slepende melkziekte’. We spreken van melkziekte als dieren een calciumtekort hebben, en van slepende melkziekte als er een energietekort is. Mensen die ook koeien houden kennen deze aandoeningen bij koeien kort na het kalven. Bij schapen kunnen deze aandoeningen echter aan het einde van de dracht optreden. Het lastige is dat deze twee aandoeningen zonder aanvullend onderzoek zeker in de beginfase lastig van elkaar te onderscheiden zijn.

Lees verder

CONDITIEHERSTEL VAN DE OOIEN

De droogte zorgt in grote delen van ons land voor een krap voeraanbod. Vlak voor de start van het dekseizoen is dat een behoorlijke uitdaging. Wat kun je doen om de ooien te ondersteunen en hoe belangrijk is een goede conditie? 

Lees verder

VIER VRAGEN OVER VACCINEREN TEGEN ROTKREUPEL

Op dit moment is er een ‘multivalent’ vaccin beschikbaar tegen rotkreupel. Dat wil zeggen dat het vaccin bescherming biedt tegen 9 van de 10 bekende stammen. De 10de stam zit er niet in, de reden daarvoor is ons niet bekend. Er zijn veel mensen die erg tevreden zijn over dit vaccin (Footvax) en mensen die er (te) weinig resultaat van zien. In deze blog vier vragen en de bijbehorende antwoorden over deze vaccinatie. 

Lees verder

WAT KUN JE DOEN BIJ EEN LAM MET BLOEDARMOEDE?

Bij een zware rode lebmaagworm besmetting kunnen de volwassen wormen die in de lebmaag van een lam zitten wel 200 ml bloed per dag drinken. Als je je realiseert dat 10% van het lichaamsgewicht uit bloed bestaat, dan kan een lam van 30 kg in 5 dagen tijd dus eenderde van z'n bloedvoorraad verliezen. Dat is gigantisch, en verklaart ook waarom lammeren bij een zware besmetting snel kunnen sterven.  

Lees verder

WAAROM HAEMONCHUS SOMS ZO SNEL TOESLAAT

Het haemonchus seizoen is nu echt begonnen. Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm, de haemonchus contortus. In deze blog meer uitleg over het effect van deze worm op de groei en hoe het kan dat deze soms zo hard toeslaat.

Lees verder