TIJD VOOR VORST!

Laat de winter maar komen! Door het natte en warme weer tot nu toe zien we nog steeds veel problemen die normaal na begin november echt voorbij zijn. Een geval van myiasis (madenziekte) begin deze week (!), hoge eitellingen (tot 2200 eieren per gram mest) bij lammeren geboren in het voorjaar van 2017 en veel meer klauwproblemen (zie de vorige blog). Nadat het eerste leverbot advies erg gunstig leek (lage besmettingen) is de prognose voor Noord en West Nederland inmiddels bijgesteld. Door het natte weer hebben zich links en rechts toch nog behoorlijke leverbotbesmettingen kunnen ontwikkelen. 

Bij diarree bij uw 1-jarige ooien moeten we ondanks de tijd van het jaar dus toch aan een wormbesmetting denken. Vermagering, bleke slijmvliezen en/of slecht doorgroeien kan een aanwijzing zijn voor leverbot. Mestonderzoek geeft voor beide uitsluitsel. 

De hoge eitellingen die we nog tegenkomen zorgt echter voor een tweede probleem: een relatief hoge besmetting van uw percelen. De overleving van de wormlarven is door het weer ook nog eens beter. Wees er daarom bewust van dat - wanneer er niet alsnog een lange vorstperiode komt - de voorjaarsbesmetting op de weiden al hoog kan zijn. Onder een pak sneeuw kan een wormlarve overigens prima zo'n vorstperiode overleven.