VACCINATIES ROND HET AFLAMMEREN

Rond deze tijd van het jaar zijn we weer druk met het vaccineren van de drachtige ooien voor verschillende aandoeningen. Omdat er nogal veel verschillende soorten vaccines zijn is het soms onduidelijk welke nou eigenlijk waarvoor gebruikt wordt. Daarom hier een overzichtje welke vaccin we wanneer adviseren.

-          Bravoxin

Dit is een vaccinatie tegen onder andere het Bloed en Tetanus. Naast deze aandoening zitten er nog 8 clostridium aandoeningen in die minder vaak voorkomen maar ook (bijna) altijd een dodelijke afloop hebben. Deze vaccinatie geeft de ooi zelf een heel jaar bescherming en wanneer de vaccinatie tussen de 8 en 2 weken voor het aflammeren gegeven wordt zullen zij deze bescherming meegeven aan de lammeren via de biest.

-          Heptavac P

Dit is ook een vaccinatie tegen het Bloed en Tetanus, met nog 5 andere clostridium aandoeningen er bij. Daarnaast zit hier ook een bescherming bij tegen zomerlongonsteking. Helaas wordt de bescherming tegen zomerlongontsteking maar zeer beperkt door gegeven via de biest en geeft dit dus geen bescherming aan de lammeren. Als je de lammeren goed wilt beschermen tegen zomerlongonsteking zullen zij zelf gevaccineerd moeten worden!

-          Footvax

Deze vaccinatie is gericht op het beschermen van de ooien zelf tegen rotkreupel. Het komt regelmatig voor dat door het opstallen rond aflammeren de klachten verergeren omdat de ooien dicht bij elkaar staan op een warme ondergrond. Houdt er echter rekening mee dat deze vaccinatie minstens 4 weken voor het lammeren gegeven moet worden, als je dichter bij het aflammeren komt neemt de algehele kwaliteit van de biest voor de lammeren juist af! Plan deze vaccinatie dus op tijd.

-          Echtybel

Dit is een vaccin dat gebruikt wordt om de symptomen van zere bekjes te verminderen. Het dient ook minstens 4 weken van te voren toegediend te worden aan de ooien en wordt alleen geadviseerd op bedrijven die elk jaar problemen hebben. Het voorkomt de aandoening namelijk niet maar vermindert wel de verschijnselen omdat de lammeren via de biest antistoffen meekrijgen. Dit vaccin moet geimporteerd worden en staat dus niet standaard klaar op de plank, houd daar rekening mee in de planning!