BETERE UIERGEZONDHEID MET VACCINATIE

U kent het waarschijnlijk wel: uierontsteking. Voor zowel vlees- als melkschapen is het een grote bron van zorgen voor de veehouder. Zieke ooien, ooien die te vroeg afgevoerd moeten worden, lammeren die bijgevoerd moeten worden of minder groeien en helaas ook sterfte bij de ooien als gevolg van een heftige uierontsteking. Op sommige bedrijven blijft het bij een enkele ooi per jaar en op andere bedrijven is er sprake van wel 10-20% aangetaste ooien per jaar. Sinds dit jaar is er in Nederland een vaccin op de markt die ingezet kan worden tegen uierontsteking.

Deze vaccinatie vermindert het aantal gevallen van uierontsteking (zowel zichtbare gevallen als gevallen die pas bij de volgende keer aflammeren ontdekt worden en zich dan uiten als een kapotte speen of uierhelft). Ook wordt de ernst van de verschijnselen verminderd. De vaccinatie werkt het beste tegen uierontsteking veroorzaakt door bacteriën van het type Staphylococcen. De uitscheiding van Staphylococcen in de melk wordt daardoor verlaagd. Naar schatting worden in Nederland meer dan de helft van de uierontstekingen veroorzaakt door Staphylococcen. Worden de problemen in uw koppel veroorzaakt door andere kiemen (bijvoorbeeld pasteurella)? Dan zal de vaccinatie bij die dieren geen verbetering geven. 

De vaccinatie moet elk jaar twee keer gegeven worden, een keer rond de 5 weken voor het aflammeren en een keer rond de 2 weken voor het aflammeren. Op die manier is de afweer tijdens de melkperiode het grootst.

Geïnteresseerd of heeft u meer vragen? Neem gerust contact met ons op via info@schapendokter.nl