ZWARE VERLOSSING? TIPS & TRUCS

De lammetjes er spontaan bij: dat is het ideaalbeeld voor iedere schapenhouder. Maar soms is het nodig om te assisteren. In een enkel geval kan het zelfs gaan om een zware verlossing. Daarom hieronder enkele tips & trucs om het aflammeren zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Maak ruim gebruik van glijcreme 
Glijmiddel: je kunt er bij een verlossing niet genoeg van gebruiken. In de natuur zorgt het vruchtwater in combinatie met de vruchtvliezen van het lam voor voldoende 'smeermiddel'. Wanneer het proces echter langer duurt, dan drogen de slijmvliezen in de geboorteweg weer op.

Bij zware verlossingen adviseren we het gebruik van speciale verloscreme (glijcreme). Dit is een creme op basis van boorzuurzalf. De creme blijft veel beter rondom het lam in de geboorteweg zitten dan glijmiddel. Dit is helemaal het geval wanneer het lam al enige tijd dood is. In dergelijke gevallen is het gebruik van verloscreme te preferen boven het gebruik van glijmiddel. Ook wanneer de geboorteweg weinig ontsloten is kan het gebruik van verloscreme inscheuren voorkomen.  

Denk aan pijnstilling voor moeder en lam
Bij sommige verlossingen krijgt de ooi behoorlijk wat te verduren. Het gebruik van een goede pijnstiller (bijvoorbeeld Novem 20) is dan zeker aan te raden. De pijnstiller vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat de ooi vlotter in de been komt, meer blijft vreten en daardoor ook sneller meer melk gaat produceren voor het lam. Vergeet echter ook het lam niet: deze heeft net zo goed klem gezeten en kan door de pijn moeite hebben om goed te drinken. Een klein beetje Novem (0,1 ml per 4 kg) kan wonderen doen.

Vreet de ooi weinig? Blijf temperaturen en ondersteun met Ketosin
Het is niet nodig om een ooi standaard met antibiotica te behandelen wanneer er hulp is verleend bij de geboorte. In dat geval is het wel cruciaal dat er schoon gewerkt wordt: reinig & ontsmet de eigen handen en onderarmen en de kling van de ooi met lauw-warm water en een ontsmettend en hydraterend middel (hibicet, citopogeen of citonol; gebruik liever geen zeep omdat dit de vaginawand te veel uitdroogt). Gebruik eventueel verloshandschoenen. Stijgt ondanks deze voorzorgsmaatregelen de temperatuur van de ooi na het aflammeren tot boven de 40 graden en wordt de ooi sloom of stopt ze met vreten? Dan is de kans groot dat ze een baarmoederontsteking of een ontsteking van de geboorteweg heeft ontwikkeld. In dat geval is een behandeling met antibiotica aangewezen. Engemycine, Alamycine of Depocilline kunnen dan gebruikt worden. Vergeet ook hier niet om pijnstilling (Novem) toe te dienen. Om ervoor te zorgen dat de melkproductie in deze situatie niet wegzakt kan de ooi ondersteund worden met een energiedrank, zoals 2x daags 20 cc Ketosin.    

Krijgt het lam voldoende biest?  
In situaties dat de moeder veel last heeft van de verlossing of zich ziek voelt, is het extra belangrijk om het lam of de lammeren goed in de gaten te houden. Is het buikje mooi gevuld? Dit is het beste te voelen aan de rechterzijde van het lam, net achter de laatste rib. Normaal gesproken moeten lammeren - als ze niet spelen of slapen - alert maar wel rustig zijn. Wanneer lammetjes continu lopen te zoeken bij het uier en veel mekkeren is er een duidelijke aanwijzing dat ze te weinig melk binnenkrijgen. Zorg daarom dat je kunstbiest of ingevroren biest in huis hebt zodat de lammeren direct extra voeding kunnen krijgen als ze hier behoefte aan hebben. Gebruik kunstmelk pas als de lammeren minimaal 24 uur oud zijn. Tot die tijd dient het lam biest te krijgen.

Veel succes in deze mooiste tijd van het jaar!