STRAKS VITALE LAMMEREN? NU EEN MINERALENBOLUS

Vitaal lam

We schrijven er vaker over in onze blogs: het belang van een goede mineralenvoorziening voor je schapen. Cobalt en selenium en (voor koperbehoevende rassen) koper hebben een positieve uitwerking op het aantal eicellen dat vrij komt tijdens de eisprong en op de kwaliteit van de gevormde embryo’s. Voor een optimaal effect is het verstandig om al 2 tot 6 weken voor de start van het dekseizoen de voorziening op peil te hebben.

Omdat een drench maar kort werkt en dit dus meerdere malen herhaald moet worden is de meest zekere voorziening het gebruik van mineralenbolussen. Bijkomend voordeel van een bolus is dat er na het inbrengen geen stressmomenten meer zijn rondom de mineralenverstrekking. Stress heeft een duidelijke negatieve impact op het spermatransport in de baarmoeder en op de innesteling van embryo’s na de bevruchting. Het opsluiten van de schapen om ze te drenchen op het moment dat ze gedekt worden en de eerste 15 tot 30 dagen daarna is ongunstig en moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij het gebruik van een bolus spelen deze nadelen niet.

Het gebruik van mineralenemmers of likstenen is ook een optie, al is dan niet zeker of elke ooi voldoende opneemt. Op bedrijven met rotkreupel vormen mineralenemmers bovendien vaak een plek waar de rotkreupelbacterie effectief van de ene ooi op de andere kan worden overgedragen. Wordt er toch gekozen voor emmers dan is ons advies om deze dagelijks te verplaatsen.

Vitale lammeren
Wat vaak vergeten wordt is dat een goede mineralenvoorziening ook van belang is voor de vitaliteit van het pasgeboren lam. Schapenhouders die mineralenbolussen gebruiken noemen vaak als eerste dat de geboren lammeren zo opvallend vitaal zijn en na de geboorte snel in de been komen en het uier zoeken. Selenium speelt hierin een belangrijke rol. De seleniumstatus van de moeder is 1-op-1 gekoppeld met die van de ongeboren lammeren. Heeft de moeder aan het einde van de dracht een tekort aan selenium dan zullen de lammeren ook duidelijk minder reserves hebben. Bij meerlingdrachten valt dit uiteraard sneller op dan wanneer de ooi drachtig is van een 1-ling. Andersom geldt dat als de voorziening van de moeder op peil is, de ongeboren lammeren hier ook van profiteren. 

 

Wil je dus straks vitale lammeren? Zorg dan nu al dat de mineralenvoorziening op peil is. Bolussen zorgen ervoor dat gedurende de hele dracht de mineralenvoorziening op een stressvrije manier geborgd is.

Meer weten welke bolus het beste bij je schapen past? Neem gerust contact met ons op.