Kreupelheid bij schapen

Klauw-en pootproblemen hebben bij schapen vaak meerdere oorzaken. Naast onvoldoende onderhoud door bekappen spelen hygiëne en voeding een belangrijke rol. De schade is meer dan het alleen maar kreupel lopen van het dier. Zo neemt bij lammeren met klauwproblemen de groei snel af. Bij ooien daalt de conditie en de weerstand met bijvoorbeeld de kans op het ontstaan van slepende melkziekte. Daarnaast brengen klauwproblemen veel extra arbeid en kosten met zich mee en zijn ze oorzaak van vervroegd afvoeren van dieren. 


Welke klauwproblemen zijn er? 

Rotkreupel
De grootste veroorzaker van kreupelheid bij schapen is rotkreupel. Er moeten 2 bacteriën gezamenlijk aanwezig zijn om rotkreupel te veroorzaken. 
Lees meer..

Tyloom
Dit is een woekering van huid en vet in de tussenklauw. Dit is een afwijking die vooral bij zware dieren en rassen voorkomt zoals de Suffolk. De woekering is operatief te verwijderen. 

Botulisme
Botulisme bij schapen komt sporadisch voor. Het wordt gekenmerkt door liggen, stijfheid en een ongecoördineerde gang, zwaaien met de staart, speekselen, neusuitvloeiing en een verlamde tong. Gestorven dieren zwellen snel op na de dood. In alle gevallen is er verband met uitgereden kippenmest op het land. Soms worden dode kuikens in het land gevonden. 

Blauwtong
Blauwtong kan een kroonrandontsteking geven. Meestal aan alle vier de poten. De dieren zijn langere tijd kreupel en de klauwschoen kan in zijn geheel afgestoten worden. Pijnlijke aandoening.Gelukkig komt blauwtong al een aantal jaren niet mer voor in Nederland. 

Abces aan klauwrand

De abcessen aan de bovenrand ontstaan vaak uit een holle wand waar zand of klei zich
ophoopt en zich met bacteriën zich een weg naar boven zoekt. Het beste werkt een
klauwschoentje met Soda of Biotex groen. De oplossing is een stevig plastic zakje doen
en daarna het klauwschoentje erover heen en een week laten zitten. Eventueel nog een
week herhalen. Bijspuiten met een langwerkend antibioticum zoals alamycine kan maar
helpt niet totaal om tot genezing te komen.
Voor een goede klauw is een goede mineralenvoorziening belangrijk. Geef de schapen het
hele jaar door de beschikking over vrij opneembare mineralen.
 

Droge loslating van de hoornwand
Dit verschijnsel komt in sommige koppels veel voor. Soms is de helft van de dieren aangetast. De hoornwand aan de buitenkant van de klauw laat los en de onderliggende hoeflederhuid maakt nieuw hoorn aan. Het is een onschuldige aandoening tenzij er door binnendringend vuil ontstekingen en abcessen ontstaan. Het kan kreupelheid bij individuele schapen geven. Bij het besnijden kunnen de losgelaten wanden weggesneden worden.

De oorzaak is onbekend maar heeft met de kwaliteit van de klauw te maken. Een tekort aan biotine (in analogie met soortgelijke aandoeningen bij paarden en koeien) zou een oorzaak kunnen zijn. De Biotine kan in kleine hoeveelheden door iets vochtig gemaakt krachtvoer of geweekte bietenpulp gegeven worden in een hoeveelheid van 1 (mespuntje) tot 2 gram per schaap, per dag, gedurende 3 maanden. Wel eerst de klauwtjes zodanig bekappen dat de holle wanden weggesneden zijn. In feite moet er geen randje meer aan de klauw zitten waar je een nagel tussen kan krijgen. Alleen dan kan de nieuwe klauw goed uitgroeien zonder weer een holle wand te vormen. Zorg voor een toereikende mineralenvoorziening. Selectie op klauwkwaliteit is belangrijk.

Stijve overhouders

Er zijn de laatste winters veel klachten over kreupele ooilammeren.Het gaat om zogeheten ‘stijve overhouders’. De ooilammeren zijn drachtig en door het goede grasaanbod van de zachte winter krijgen de dieren geen hooi en/of krachtvoer bijgevoerd. Daardoor raakt de calcium/fosforverhouding uit balans en gaan de ooitjes hun calciumreserve opnemen.

Door de dikke vacht van de ongeschoren lammeren heeft het zonlicht onvoldoende op de huid kunnen doordringen.Plus het feit dat dit jaar geen sneeuw heeft gelegen die het zonlicht kon reflecteren heeft gemaakt dat dit jaar de problemen veel groter zijn dan voorgaande jaren. Door het gebrek aan zonlicht is de aanmaak van vitamine D in gedrang gekomen.

Omdat het skelet van deze jonge dieren nog niet is volgroeid, krijgen de lammeren last van stijfheid en kreupelheid. Schapendokter adviseert bij zulke symptomen vitamine D te geven en de ooitjes hooi en krachtvoer te voeren. De behandeling moet snel beginnen omdat er anders verdikkingen in het bekken kunnen ontstaan die voor aflamproblemen zorgen. In Engeland worden veel lammeren geschoren. Deze zijn minder gevoelig in de winter voor deze aandoening omdat deze wel voldoende vitamine D hebben kunnen aanmaken.

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…

Nog even 30 kuub drijfmest per hectare begin augustus? Nu diarree bij lammeren door hoog kali en ruw eiwit. #weggroei #mestbeterverdelen