Zere oogjes (keratoconjunctivitis)

Wanneer komt zere oogjes voor?

Dieren van alle leeftijden kunnen zere oogjes krijgen. De ziekte komt vrij vaak voor en dan vooral in het voor- en najaar.


Hoe ziet het eruit?

Het is een ontsteking van het bind- en hoornvlies van het oog. De veroorzaker is de bacterie Mycoplasma conjunctivae maar er worden ook andere kiemen gekweekt. Zelfs bij een geringe afwijking kunnen lammeren lusteloos en sloom worden. De verschijnselen beginnen met veelvuldig knipperen van de oogleden of met het dichtknijpen van het oog en een tranenvloed.
De ernst varieert van nauwelijks tot zeer uitgebreid. De hoornvliesontsteking kan oppervlakkig zijn met alleen maar pijnverschijnselen tot het grijs worden van het hoornvlies met zweertjes. Als dit bij beide ogen optreedt, dan kan het dier tijdelijk blind zijn. Bij minder dan 1 procent, waar uiteindelijk de hele oogbol aangetast raakt, kan er een permanente blindheid ontstaan.Dit gebeurt vooral als er bacteriële infecties bijkomen die de gehele oogbol aantasten.


Hoe behandel ik de zere oogjes?

Zere oogjes verspreidt zich door contact. Vooral opgestalde dieren die bij de voerbak kop-kop contact hebben lopen risico. De infectie verdwijnt weer door de natuurlijke afweer. Alleen de ernstig aangetaste dieren hebben behandeling nodig.
Blinde dieren kan men het beste apart zetten voor extra aandacht.Veel licht vinden ze niet prettig. Zorg dat ze makkelijk bij voer en water kunnen. Blinde dieren lopen het risico om te verdrinken dus zorg er ook voor dat ze daar niet de mogelijkheid toe krijgen.
De dieren met ernstige zere oogjes kunnen het beste met een oxytetrapreparaat en een pijnstiller gespoten worden. De ogen kunnen gezalfd worden met een oxytetra bevattende zalf. In de praktijk is dit echter niet handig en stressvol. 


Hoe voorkom ik zere oogjes?

De ziektekiem kan maandenlang overleven in de ogen van de schapen. Er ontstaan dragers die nieuw aangekochte dieren kunnen infecteren. Als er een uitbraak geweest is houd er dan rekening mee dat nieuw aangekochte dieren aangetast kunnen raken. De infectie wordt binnengebracht door aankoop of contact met andere schapen, bijvoorbeeld over de draad in de weide. Houd de koppel het liefst gesloten.


Is het besmettelijk voor koeien?

Nee. De verschijnselen bij koeien en schapen lijken veel op elkaar maar de veroorzakers zijn verschillend.

 

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…

Nog even 30 kuub drijfmest per hectare begin augustus? Nu diarree bij lammeren door hoog kali en ruw eiwit. #weggroei #mestbeterverdelen