Zere bekjes/kaakproblemen


Wat is zere bekjes?

EcthymaZere bekjes of ecthyma is een besmettelijke aandoening van huid en slijmvliezen. De veroorzaker is een virus dat behoort tot de pokkenvirussen (parapox-virus). 

 

Welke dieren krijgen zere bekjes?
De grootste problemen doen zich voor bij lammeren en daarna ook bij de moeder van de lammeren. Lammeren aan de lambar zijn zeer gevoelig omdat ze bij het duwen rond de speen kleine wondjes aan de bek oplopen. Zorg voor voldoende kunstspenen. 

 

Hoe herken ik ecthyma?
Het ecthyma virus kan zich alleen vermenigvuldigen in huid of slijmvliezen tijdens het herstel van kleine wondjes. De verschijnselen komen vooral voor rond en in de bek. Soms zijn er geen uiterlijke verschijnselen en treden er beschadigingen in de mond, slokdarm en pens op. Deze dieren eten een aantal dagen niet en kunnen zelfs van de honger omkomen. Ook aan de ondervoeten kunnen problemen ontstaan.

Enkele dagen na infectie ontstaat een rode zwelling. Na 5 à 6 dagen ontstaan blaasjes die openbarsten en korsten krijgen. Bijkomende bacteriën verergeren het beeld. Als er geen bacteriën zijn, die de genezing belemmeren, duurt het 4 weken voordat het dier weer hersteld is.
Op het mondslijmvlies ontstaan verhevenheden met een bloedrijke rand. Een deel van de ooien kan een uierontsteking oplopen.

Door vochtophoping kunnen dikke koppen ontstaan. Verwarring met het beeld van blauwtong is mogelijk.

De ziekte komt ook voor bij de mens in de vorm van een pijnlijke en ernstig jeukende huidontsteking.  Dit kan gepaard gaan met koorts en zwelling van de plek en de daarbij behorende lymfknopen. Het uiteindelijke herstel kan een maand duren.

Een uitbraak van ecthyma duurt 6 tot 8 weken. Afhankelijk van de ernst van de infectie nemen de dieren enkele dagen tot een week weinig tot geen voer op. Jonge lammeren kunnen hierdoor zo verzwakken dat ze hieraan sterven. Oudere lammeren hebben over het algemeen minder problemen. 

 

Hoe behandel ik zere bekjes?
Het virus moet door het dier zelf overwonnen worden.
Met CTC-spray kunnen bijkomende bacteriën gedood worden. Sprayen met Jodium Spray geeft een virus- en bacteriedodend effect alhoewel men niet moet verwachten dat dit diep genoeg doordringt. Aluminiumspray wordt vrij veel gebruikt om de wonden af te dichten.

Om de weerstand van de dieren te verhogen wordt ecthycurine 538 injectie gebruikt. Op de wonden kan aluminum of jodium gespoten worden. Ecthycurine is homeopathisch. Over het algemeen is men tevreden over dit middel omdat het de genezing bespoedigen.

Het gebruik van een pijnstiller zoals Novem zorgt ervoor dat dieren met zere bekjes en de hierdoor veroorzaakte uierontsteking sneller genezen. Ze voelen zich beter en gaan dus weer eerder eten of drinken.
De kosten zijn €2,50 voor een ooi van 60 kg (Novem 20). 1 injectie geeft een pijnstilling van 3 dagen. Voor een lam van 10 kg zijn de kosten van een injectie €0,29 (Novem 5).

 

Hoe voorkom ik zere bekjes?
Het ecthymavirus is zeer resistent. Droge korsten blijven bij lage temperaturen lang infectieus. Bij vochtigheid en hoge temperaturen gaat de besmettelijkheid snel verloren. Dieren besmetten zich door direct contact of via voerbakken. De weerstandsopbouw tegen een nieuwe infectie is niet lang. Mogelijk spelen virusdragers een rol bij nieuwe uitbraken.

In koppels met ecthyma moeten huidbeschadigende behandelingen zoals tatoeëren, couperen en castreren achterwege gelaten worden omdat in de wonden de ecthyma toe kan slaan. Oormerken inbrengen kan men ook beter uitstellen omdat er enorme bloemkoolachtige woekeringen rond de oormerken kunnen ontstaan.
Werk met plastic handschoenen bij behandeling van de dieren om zelf niet besmet te raken.

In Frankrijk is een entstof tegen ecthyma verkrijgbaar. Deze is ook in Nederland te gebruiken. De resultaten van de enting zijn wisselend. Enten in een koppel waar geen problemen zijn is af te raden omdat met de enting het virus binnengebracht kan worden. In koppels waar uierontsteking ontstaat in combinatie met zere bekjes kan het nuttig zijn om juist de ooien te enten.

In de volksgeneeskunde werd aanbevolen om hulsttakken in de stal op te hangen om ecthyma te voorkomen.

Aankoop van dieren blijft altijd een risico omdat dragers niet herkenbaar zijn en de ziekte meestal niet in de quarantaineperiode tot uiting komt.

 

Kunnen schapen die 3 maanden geleden een infectie met bekschurft doorgemaakt hebben dit overbrengen op gezonde schapen?
Ja, dat kan. Er blijven na een stalinfectie met zere bekjes altijd dieren over die drager blijven van het virus.De verspreiding van het virus kan alleen plaatsvinden op beschadigde huid of slijmvliezen.De beschadigingen ontstaan bij het grazen van harde stoppels of distels, en het kapotbijten van spenen bij zogende ooien. Als het de kop opsteekt is het vaak het volgend voorjaar bij dieren die nog geen afweer opgebouwd hebben. Bij grazen in een goede weide valt de schade over het algemeen mee. Ik zie bij mijn eigen lammeren ieder jaar wel enkele met een paar bultjes rond de bek. Deze hebben er niet echt last van en het herstelt over het algemeen vrij vlot.  

 

Wat kan groen sap aan de onderkaak zijn?
Groenkauwen komt vooral bij lammeren voor.Vaak is dit voor een beperkte periode in de groei en verdwijnt het vanzelf weer. Het kan te maken hebben met de onevenredige groei van de onderkaak waardoor de kiezen een periode anders op elkaar staan.Een losse kies of een wisseling van een kies kan ook de oorzaak zijn. Een ontsteking in de kaak is een andere oorzaak.

Het kan de moeite waard zijn om een keer in de bek naar de oorzaak te kijken met een zaklamp. Kijk uit voor de kiezen, deze zijn vlijmscherp.

Veel krachtvoer kan de pens doen verzuren en de herkauwfunctie verminderen. De pensinhoud wordt dan slapper. Dit kan ook een rol spelen, de herkauwprop is slap en sappen lopen makkelijker uit de bek. Of dit zo is zou je kunnen testen door het lam een aantal dagen minder of geen krachtvoer te geven.
 

 

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Ooien scannen: direct ook kijken naar conditie en kleur slijmvliezen. Blind tegen leverbot behandelen dit jaar vaak… twitter.com/i/web/status/9…

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…