Hoesten, zwoegerziekte

 

Hoesten

Verschijnselen

Hoesten van lammeren wordt door bacteriën of virussen veroorzaakt. Van de bacteriën is de Pasteurella de beruchtste. Een acute infectie van Pasteurella kan zo snel gaan dat het lam dood gevonden kan worden en dat er aan de buitenkant geen verschijnselen van doorgemaakte ziekte te vinden zijn. Chronische gevallen hoesten en hebben dikwijls neusuitvloeiing.
Sommige lammeren hoesten zo hard dat er een stukje endeldarm naar buiten geperst wordt. 


Hoe behandeling ik hoestende lammeren?

In het chronische stadium is behandeling met langwerkende oxytetrapreparaten of tilmicosin mogelijk. Beide zijn antibiotica.
Tilmicosin heeft als voordeel de lange nawerking en de goede werking tegen Pasteurella. Nadeel is de prijs en dat het bij lammeren onder de 15 kg niet gebruikt kan worden. Bovendien is het tegenwoordig een preparaat dat alleen door de dierenarts toegediend mag worden.

 • Er zijn voor de behandeling van de hoestprikkel geen geregistreerde schapenproducten. Naast een antibiotica behandeling kan er wel een ontstekingsremmer gespoten worden.
 • Een ander alternatief is Immulon. Dit is homeopathische middel. 

 

 

Zwoegerziekte 

Wat zijn de verschijnselen van zwoegerziekte?

Zwoegerziekte is een langzaam verlopende chronische ziekte die vooral bij oudere dieren tot uiting komt. De dieren raken in slechte conditie, worden mager en hebben een pompende ademhaling. Gewrichten kunnen pijnlijk opgezwollen zijn en er kan een uierontsteking ontstaan (vleesuiers). Het aantal geboren lammeren daalt en de melkproductie gaat onderuit waardoor lammeren slecht groeien. Ooien moeten steeds eerder vervangen worden in een besmette koppel. 


Hoe verspreidt zwoegerziekte zich?

Via biest en melk van de moeder, door direct nauw contact tussen dieren en door nieuwe aankoop of ontsnapte besmette dieren. In de baarmoeder vindt geen besmetting plaats.


Hoe kom ik van zwoegerziekte af?

 1. Door herhaald bloedonderzoek van de koppel en het verwijderen van de positieve dieren. Besmette dieren en hun nakomelingen moeten verwijderd worden. De GD en de NSFO beheren een programma om officieel vrij te worden. Na herhaald bloedonderzoek met goed gevolg ontvangt u een zwoegerziektevrij certificaat. Bij de methode 'testen en ruimen' worden iedere drie tot zes maanden de dieren in een koppel middels bloedonderzoek onderzocht. Besmette dieren worden direct geruimd. Deze methode is vooral geschikt voor bedrijven die genetisch fokmateriaal willen behouden, en waarbij het percentage besmette dieren in de koppel laag is.
  Wanneer er bij twee onderzoeken met minimaal zes maanden tussentijd geen besmette dieren meer worden opgespoord, wordt een koppel officieel zwoegervrij gecertificeerd. Uit Engels onderzoek blijkt dat in koppels waar de besmettingsgraad laag is, dit gemiddeld zo'n achttien maanden na de start van de eerste bloedonderzoeken is.
 2. Soms is het percentage besmette dieren zo hoog dat het economisch rendabeler is om een nieuwe koppel aan te schaffen.Wanneer er wordt gekozen voor een nieuwe koppel, dan worden alle aanwezige dieren eerst geruimd en vervolgens worden nieuwe dieren aangevoerd van een gecertificeerd zwoegerziektevrij bedrijf. Dit is de snelste manier om een zwoegervrije koppel te krijgen.
  Nadat u de aanwezige dieren (schapen en geiten) op uw bedrijf heeft geruimd, moet u het bedrijf en de stalruimte twee tot drie weken laten leegstaan. Zo voorkomt u herbesmetting van uw nieuwe koppel. Het is belangrijk om in die periode de stal, hekjes, apparatuur en veetrailer goed te reinigen met water en zeep.
 3. Door het moedermelkvrij opfokken van lammeren en met deze lammeren de oude dieren vervangen. Het zwoegerziektevirus wordt vooral van moeder op lam overgebracht via de biest en de melk. Wanneer de lammeren dus moederloos worden opgefokt (met kunst- of koebiest en vervolgens melkpoeder) in een aparte stal, kunt u een groep zwoegervrije lammeren krijgen.

  In de jaren '80 zijn op deze manier veel bedrijven zwoegervrij geworden. Het voordeel is dat fokkers hun genetisch materiaal kunnen behouden en toch een zwoegerziektevrije koppel kunnen opbouwen. Deze methode is vooral geschikt als u genetisch materiaal wilt behouden, maar het percentage besmette dieren in uw koppel hoog is.
  Bij de moederloze opfok is het heel belangrijk dat het het lam direct na de geboorte bij de moeder wordt weggehaald. De ooi mag de lammeren dus niet aflikken, en het lam mag ook niet bij de ooi drinken (zelfs geen biest!). 

  Om vervolgens gecertificeerd zwoegerziektevrij te worden, moeten de moederloos opgefokte lammeren twee keer met goed gevolg onderzocht worden op het zwoegerziektevirus: op een leeftijd van 6 maanden en 12 maanden.

 4. In Spanje is er in het verleden ook succes geboekt met het consequent afvoeren van alle nakomelingen van dieren die om zwoegerziekte geruimd moesten worden. Dat betekent dat als een 4 jarige ooi wegens vermagering en kortademigheid afgevoerd moet worden tevens de nog op het oog goede dochters ook kunnen vertrekken. Dit systeem vergt natuurlijk wel een goede administratie op afstamming. Dit kost tijd en moeite maar er blijven dan alleen maar lijnen over die bestand zijn tegen de ziekte.

   

   

 

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Ooien scannen: direct ook kijken naar conditie en kleur slijmvliezen. Blind tegen leverbot behandelen dit jaar vaak… twitter.com/i/web/status/9…

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…