Graslandmanagement

Wat is een goede graslengte?

Schapen behalen de hoogste groeisnelheid wanneer zij op een graslengte van 8 cm ingeschaard worden en de dieren met een graslengte van 4 cm uitgeschaard worden en weer een nieuw perceel krijgen. Dit vergt discipline en een systeem waar weides makkelijk onderverdeeld kunnen worden.

Een mooi systeem is van Kiwitech. 300 meter draad is hiermee in 1 keer binnen 10 minuten uit te zetten.
Of voor de kleinere schapenhouder de "Smart Fence".

 

Winterbeweiding

Winterbeweiding bij melkveehouders heeft 2 grote voordelen. Het gras stoelt in het voorjaar beter uit en vooral maailand wordt minder open. Dit heeft een positief effect op de graslandproductie in de zomer. Dit is het voordeel van de melkveehouder. Het voordeel voor de schapenhouder is schoon land in de winter zonder wormen en een goede groei van de dieren tegen lage kosten. 

Met het late herfstweer dat de kop op steekt zijn er een aantal schapen die niet gewend zijn aan het slechte weer en stijfheid laten zien.
Gure wind, regen en een natte bodem zijn niet bevorderlijk voor soepele gewrichten.
Plan het afweiden van natte of onbeschutte percelen in de herfst afhankelijk van het weer. Begin in een rustige mooie nazomer eerst met de natte percelen als deze nog droog zijn. Of bewaar deze percelen voor verder in de winter als het vriest. De percelen raken minder beschadigd en de schapen zullen u dankbaar zijn.

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Ooien scannen: direct ook kijken naar conditie en kleur slijmvliezen. Blind tegen leverbot behandelen dit jaar vaak… twitter.com/i/web/status/9…

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…