Afrastering

Voldoende spanning

Te vaak breken schapen uit de weide of raken schapen verstrikt in schriknetten doordat er onvoldoende schrikwerking van de stroom uitgaat. Schapen zijn met hun wol goed geïsoleerde dieren die tegen een (stroom)stootje kunnen. Er moet minstens 3000 Volt op de draad staan om voldoende effect op de schapen te hebben. De eerste ontmoeting met stroom moet een stevige zijn. De dieren worden getraind om op afstand van de omheining te blijven en de feitelijke omheining kan van een lichte uitvoering zijn. Het is de stroom die het dier tegenhoudt en niet het net of de draad. Voldoende spanning is ook behoud van het materiaal. Een verstrikt schaap in een net beschadigt niet alleen zichzelf maar ook het net heeft hier van te lijden.

 

Spanning testen

Er zijn spanningsmeters die in de afrastering gehangen kunnen worden zodat op afstand en in het donker direct gezien kan worden of er voldoende spanning op de afrastering staat. Hang deze zover mogelijk verwijderd van het stroomapparaat.

Een flitslicht geeft bij iedere stroomimpuls een lichtflits. Als de spanning onder 3000 volt zakt dooft het licht. Dit licht kan ook als waarschuwing voor wild dienen (reeën en hazen).

Een afrasteringsalarm. Als deze lamp rood flitst betekent het dat de spanning onder een vooraf ingesteld niveau komt. Er kunnen twee niveaus ingesteld worden. Het alarm heeft geen aardeaansluiting nodig. De energievoorziening komt vanuit een ingebouwde batterij.

Voordeel van deze meters is dat ze easy care zijn. Het nadeel is dat ze erg opvallen en dus gevoelig zijn voor diefstal.

Drs. Frank Glorie, Halteweg 7, 7109 BH Winterswijk Miste
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 51590433 - BTW nr: NL126475386B02
sitemap | privacy | disclaimer

27 juni 2017

Nieuw Leverbot middel

Lees verder

13 juni 2017

Er bestaat een reëel risico op besmetting met blauwtong

Lees verder
Contact

Levert die wol al niks op, laat de Rova het ook nog staan. pic.twitter.com/ndheb6BYkV

Rammen houden ook van een bloemetje op de hei. pic.twitter.com/RvSdYVmZWb

Baycox Sheep is vervangen door Tolracol. 85 euro per liter in plaats van 320 euro. Scheelt een beetje als een licentie verloopt