Afrastering

Voldoende spanning

Te vaak breken schapen uit de weide of raken schapen verstrikt in schriknetten doordat er onvoldoende schrikwerking van de stroom uitgaat. Schapen zijn met hun wol goed geïsoleerde dieren die tegen een (stroom)stootje kunnen. Er moet minstens 3000 Volt op de draad staan om voldoende effect op de schapen te hebben. De eerste ontmoeting met stroom moet een stevige zijn. De dieren worden getraind om op afstand van de omheining te blijven en de feitelijke omheining kan van een lichte uitvoering zijn. Het is de stroom die het dier tegenhoudt en niet het net of de draad. Voldoende spanning is ook behoud van het materiaal. Een verstrikt schaap in een net beschadigt niet alleen zichzelf maar ook het net heeft hier van te lijden.

 

Spanning testen

Er zijn spanningsmeters die in de afrastering gehangen kunnen worden zodat op afstand en in het donker direct gezien kan worden of er voldoende spanning op de afrastering staat. Hang deze zover mogelijk verwijderd van het stroomapparaat.

Een flitslicht geeft bij iedere stroomimpuls een lichtflits. Als de spanning onder 3000 volt zakt dooft het licht. Dit licht kan ook als waarschuwing voor wild dienen (reeën en hazen).

Een afrasteringsalarm. Als deze lamp rood flitst betekent het dat de spanning onder een vooraf ingesteld niveau komt. Er kunnen twee niveaus ingesteld worden. Het alarm heeft geen aardeaansluiting nodig. De energievoorziening komt vanuit een ingebouwde batterij.

Voordeel van deze meters is dat ze easy care zijn. Het nadeel is dat ze erg opvallen en dus gevoelig zijn voor diefstal.

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Ooien scannen: direct ook kijken naar conditie en kleur slijmvliezen. Blind tegen leverbot behandelen dit jaar vaak… twitter.com/i/web/status/9…

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…