Easy Care schaap

Wat is het voordeel van een Easy Care schaap?

Het Easy Care schaap is een vleesras dat niet geschoren hoeft te worden en zonder hulp aflammert. Het is een creatie van Iolo Owen uit Wales die dit ras in 40 jaar opgebouwd heeft. De basis van de Easy Care is de Wiltshire Horn en het Welsh Mountain Schaap.

Owen en zijn zoon Richard hebben ondertussen 3000 schapen van dit ras op het eiland Anglesey rondlopen waar het klimaat mogelijk nog slechter is dan in Nederland. Alle dieren lammeren begin april buiten af. Qua type is het te vergelijken met de boerentexelaar/swifter. Het is goed als slachtlammermoederdier te gebruiken. Door de grote vraag in Engeland naar zuivere fokooien wordt dit echter nog weinig gedaan.

De importdieren zijn in februari 2006 naar Nederland gekomen. De 13 importooien gaven allen een tweeling en 2 ooien zelfs een drieling. Alle dieren hebben het genotype ARR/ARR. Het aantal ooien is ondertussen naar 140 stuks gegroeid. Naast een zuivere engelse Easy Care lijn is er een gekruisde lijn met Nolana-bloed. In 2009 zijn 80 lammeren zonder assistentie buiten geboren waaronder een vierling en drie drielingen. In 2009 is niet 1 geboorte geassisteerd geweest. In 2010 zijn 3 drieling geboortes geholpen. In 2013 is er Texelaarbloed ingezet met rui eigenschappen. 50% van de koppel is hiermee gedekt geweest. Bij deze groep waren geen geassisteerde verlossingen en geen doodgeboren lammeren. Bij de zuivere Easy Care groep waren 2 verlossingen waarbij hulp nodig was en 6 doodgeboren lammeren.

Ondertussen zijn er bij ons de Dorper en Nolana rammen ingezet. De nakomelingen voldoen aan de volgende criteria: Ieder jaar minstens 1 lam afgeleverd. Ruiend en geen individuele behandeling ondergaan zoals verlossingen of ziektebehandelingen.

2017 is het jaar met nakomelingen van een ruiende Engelse texelaar.

 

Geeft de gevallen wol geen rommel in de wei?

Easy Care schapen

In april start de rui waarbij de wollaag van plusminus 3 cm dikte loslaat. Rond deze tijd zien de schapen er mottig uit. Van de wol wordt weinig teruggevonden omdat in dezelfde tijd vogels druk bezig zijn met nesten bouwen.

Na 2 weken is in de wei bijna geen wol terug te vinden. Rond een kudde Easy Care schapen zijn de best gevoerde vogelnesten te vinden.
De winterlaag wol is voor de schapen voldoende dik als bescherming tegen de winterkou. Na een nacht met vorst staat er een mooie laag rijp op de vachten als teken van goede isolatie.
Wol is helaas al jaren weinig waard. De kosten van het scheren kunnen niet door de opbrengsten gedekt worden. Helemaal niet als je de schade erbij rekent van myasis en scheerziekte.
Door de korte zomervacht krijgt de groene vleesvlieg weinig kans. Daarom hoeft de Easy Care niet preventief tegen myasis behandeld te worden. De herfstrui valt weinig op doordat het korte zomerhaar verwisseld wordt voor de wintervacht.

 

Zijn er Easy Care schapen te koop?

Ja, We zijn op het moment bezig met emigratie naar Frankrijk en willen alleen rammen meenemen om daar te gebruiken als vaderdieren . Er zijn dus ooien met of zonder lammeren te koop.

Drachtige fokooien met een tweelingdracht kosten 200 euro per stuk. Een overjarige fokram 300 euro.

Buitenlandse liefhebbers moeten rekening houden met bijkomende exportkosten.

Bewaren

Drs. Frank Glorie, Halteweg 7, 7109 BH Winterswijk Miste
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 51590433 - BTW nr: NL126475386B02
sitemap | privacy | disclaimer

27 juni 2017

Nieuw Leverbot middel

Lees verder

13 juni 2017

Er bestaat een reƫel risico op besmetting met blauwtong

Lees verder
Contact

Levert die wol al niks op, laat de Rova het ook nog staan. pic.twitter.com/ndheb6BYkV

Rammen houden ook van een bloemetje op de hei. pic.twitter.com/RvSdYVmZWb

Baycox Sheep is vervangen door Tolracol. 85 euro per liter in plaats van 320 euro. Scheelt een beetje als een licentie verloopt