Bedrijfsgezondheidsplan

Geplaatst op 05-06-2012

Door misstanden in het gebruik van antibiotica in andere sectoren ziet  het er naar uit dat in de toekomst antibiotica alleen nog maar door de dierenarts toegediend mag worden. Ook in de schapenhouderij.Tenzij er aan een aantal regels wordt voldaan:

Verplichte één-op-één-relatie met de dierenarts waarbij de overeenkomst moet worden aangemeld bij de NVWA. Alleen deze dierenarts mag antibiotica voorschrijven en achterlaten op het bedrijf.
Verplicht opstellen van een bedrijfsgezondheidsplan (BGP) dat een bedrijfsbehandelplan (BBP) bevat. Het BGP bevat concrete actiepunten om vermindering van antibioticagebruik te bevorderen en wordt net als het BBP jaarlijks geëvalueerd, inclusief de reductiedoelstelling, door de dierenarts samen met de dierhouder. Na eventuele aanpassing wordt een evaluatieverslag door beiden ondertekend.

Dit kan als een nadeel gezien worden, maar ik denk dat het een groot voordeel kan zijn . De bedrijven die met een bedrijfsgezondheidsplan werken en er naar leven halen snel  betere technische resultaten en hebben gezondere dieren.

Drs. Frank Glorie, Halteweg 7, 7109 BH Winterswijk Miste
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 51590433 - BTW nr: NL126475386B02
sitemap | privacy | disclaimer

29 augustus 2014

Haemonchus contortus, beter gekend als de rode lebmaagworm, zorgt ook dit jaar voor heel wat problemen bij schapen.Ik kreeg de laatste weken heel wat meldingen binnen van ziekte en zelfs sterfte bij schapen ten gevolge van besmetting met deze wormsoort.De sterfte vind zowel bij oude dieren als lammeren plaats.

Lees verder

17 juli 2014

Voor een perfect schaap of lam moet alles kloppen. Als kleine details niet optimaal zijn zal een dier niet direct ziek worden maar het manco zal het eerst in de groei of produktie terug te zien zijn.

Lees verder
Contact

Gezellig met poep. Cursus mestonderzoek in Boekel pic.twitter.com/xN1mhWtFUB

Afgelopen week 3 x resistentie tegen cydectin aangetoond en 1 x tegen dectomax . Let op bij koppels die ondanks ontworming niet willen.

Dorper ram besteld in Duitsland .Komt in augustus. pic.twitter.com/zD107n5N52