Cursus mestonderzoek/ontwormen

Geplaatst op 05-05-2017

Cursus mestonderzoek/ontwormen

In mei organiseert diergeneeskundig student Vincent Perney (bekend als schaapscheerder Vincent) cursussen wormen/mestonderzoek bij schapen. Hij studeert 3 juni 2017 af en is al 3,5 jaar heel actief in de schapenhouderij. Daarvoor heeft hij een breed netwerk kunnen opbouwen in de schapenhouderij: veehouders, parasitologen, verschillende dierenartsen die met name actief zijn in de schapenhouderij, vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven en bedrijven die iets betekenen voor de schapenhouderij.

Echteld (Gelderland) 6 mei, 20 plekken.

Rekken (Achterhoek) 14 mei, 20 plekken

Zoetermeer (Zuid-Holland) 20 mei, 20 plekken

Wieringerwerf (Noord-Holland) 27 mei, 10 plekken

Friesland (Donkerbroek) volgt waarschijnlijk nog!

 

In de ochtend wordt het theorie gedeelte gehouden. Je krijgt dan te horen wat de belangrijke wormsoorten zijn, welke geen of minder klachten geven, wat je aan de schapen ziet en hoe je de wormeieren van de verschillende wormsoorten kunt herkennen onder de microscoop. Daarnaast komt er een stukje over de wormbestrijding: hoe ga je daar mee om? Wat zijn de wormmiddelen die je kunt gebruiken, hoe kan je er voor zorgen dat de infectiedruk op je land minder wordt, hoe kun je een besmetting voorkomen. Dit is van belang omdat er steeds meer resistentie plaats vindt tegen wormmiddelen en er geen nieuwe middelen op de markt komen. Preventie wordt dus steeds belangrijker!
Het gaat er om dat je niet meer blind je schapen ontwormt. Iedere keer dat je een ontwormingsmoment uitstelt is het ook uitstellen van resistentie.

’s middags wordt het
praktijk gedeelte gehouden. Daarbij mag iedereen zijn eigen genomen monster gaan klaarmaken en onder de microscoop gaan bekijken. Daarbij is het van belang om een vers monster te nemen van je eigen schapen en/of lammeren (een monster van een enkel dier of van meerdere dieren). Op die manier leer je zelf een preparaat te maken en wormeieren te herkennen. Daarnaast leer je om de mate van besmetting te bepalen.

 

De cursus is inclusief lunch, koffie/thee/koekjes.

De cursisten ontvangen op die dag de syllabus Wormen bij schapen en geiten (15 euro) en een Mc Master telraam (25 euro) die je vervolgers ook zelf thuis kunt gebruiken.
Kosten: 95€ p.p.
Begin- en eindtijd: 10:00-16:00

Geef je snel op want vol = vol!

Opgeven kan via privé bericht v.o.perney@gmail.com . Dan krijg je verdere instructies wat betreft de inschrijving en krijg je de exacte locatie te horen.

 

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…

Nog even 30 kuub drijfmest per hectare begin augustus? Nu diarree bij lammeren door hoog kali en ruw eiwit. #weggroei #mestbeterverdelen