Schmallenbergvirus aangetoond

Geplaatst op 13-01-2017

Schmallenbergvirus aangetoond in lam met aangeboren afwijkingen

In de eerste week van januari maakte een dierenarts melding van een verdenking van het voorkomen van het schmallenbergvirus bij lammeren met aangeboren afwijkingen. Na contact tussen de GD Veekijker en de begeleidend dierenarts is besloten om een lam in te sturen voor pathologisch onderzoek. Op basis van het macroscopisch onderzoek werden afwijkingen waargenomen bij dit lam die passend zijn bij een infectie met het virus. Bij de nadere diagnostiek is het Schmallenbergvirus door middel van PCR aangetoond in de hersenen van het lam. Sinds de eerste melding is nog een aantal meldingen van geboorte van lammeren met aangeboren afwijkingen bij de Veekijker binnengekomen. In alle gevallen betrof het één of hooguit enkele lammeren per bedrijf.

In 2011, toen het Schmallenbergvirus voor het eerst werd vastgesteld werden op een aantal bedrijven met een vroege start van het aflammerseizoen soms grote aantallen lammeren met aangeboren afwijkingen geboren. In 2011/2012 nam het aantal lammeren met aangeboren afwijkingen per bedrijf naarmate het aflammerseizoen vorderde snel af.

Het Schmallenbergvirus kan vanwege de aangeboren afwijkingen ook zorgen voor moeilijke geboortes. Het virus kan leiden tot het afbreken van de dracht, meestal alleen in het eerste stadium van de dracht. In 2011/2012 werden soms ook een afwijkende draagtijd of een afwijkende hoeveelheid vruchtwater waargenomen bij de ooien. Dieren die de infectie hebben doorgemaakt maken antistoffen aan. In 2012 bleek uit onderzoek onder veehouders en dierenartsen die nauw contact hadden gehad met misvormd geboren lammeren dat het Schmallenbergvirus geen zoönoseverwekker is.

bron: GD, 12/01/17

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…

Nog even 30 kuub drijfmest per hectare begin augustus? Nu diarree bij lammeren door hoog kali en ruw eiwit. #weggroei #mestbeterverdelen