Voorlopige leverbotprognose 2016/2017: Kans op een lichte leverbotbesmetting

Geplaatst op 10-10-2016

Voorlopige leverbotprognose 2016/2017: Kans op een lichte leverbotbesmetting

Hoewel de Werkgroep Leverbotprognose het hele jaar door op beperkte schaal besmette leverbotslakken heeft gevonden, verwacht zij geen ernstige leverbotinfecties. 

Leverbot land

Door de hoge temperaturen van afgelopen winter zijn er het hele jaar door leverbotslakken besmet. In mei en juni is er vooral in de zuidelijke helft van Nederland veel neerslag gevallen en juli was droog. Dit heeft in deze regio geresulteerd in een afzetting van een lichte besmetting op het gras in april, mei en juni. In de noordelijke helft van Nederland was het in de maanden mei en juni relatief droog en in juli natter dan normaal en hier zijn na april pas in augustus weer besmette leverbotslakken gevonden. In augustus en vooral in september was het droog, waardoor nauwelijks besmetting op het gras is afgezet. Het aantal gevonden leverbotslakken en de mate van infectie wijst op een lichte leverbotbesmetting. Op bedrijven met verhoogde waterstand kan een ernstiger leverbotbesmetting voorkomen.  

Behandeling schapen

De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om op bedrijven waar voorgaande jaren een leverbotbesmetting heeft plaatsgevonden te controleren of de schapen een infectie hebben opgelopen. Dit is mogelijk door middel van bloedonderzoek van minimaal vijf lammeren ouder dan vijf maanden. De werkgroep adviseert om alleen te behandelen als een diagnose is gesteld.  

Om een leverbotbesmetting te voorkomen is het voor alle gevoelige diersoorten verstandig om de dieren te verweiden naar hooggelegen en goed ontwaterde percelen.  

Voorkom resistentie

Om resistentie van de leverbot voor triclabendazol te voorkomen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend. In geval van resistentie is behandeling met andere leverbotmiddelen nodig en die moeten op een andere manier worden toegepast. Overleg met uw dierenarts over de te volgen strategie van behandelen.  

Medio november brengt de werkgroep de definitieve prognose uit.
 

bron:
http://www.gddiergezondheid.nl/actueel/nieuws/2016/10/voorlopige-leverbotprognose-20162017-kans-op-een-lichte-leverbotbesmetting

Drs. Frank Glorie, Halteweg 7, 7109 BH Winterswijk Miste
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 51590433 - BTW nr: NL126475386B02
sitemap | privacy | disclaimer

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder

27 juni 2017

Nieuw Leverbot middel

Lees verder
Contact

Levert die wol al niks op, laat de Rova het ook nog staan. pic.twitter.com/ndheb6BYkV

Rammen houden ook van een bloemetje op de hei. pic.twitter.com/RvSdYVmZWb

Baycox Sheep is vervangen door Tolracol. 85 euro per liter in plaats van 320 euro. Scheelt een beetje als een licentie verloopt