Wat te doen bij Haemonchose?

Geplaatst op 12-08-2016

Bron: http://www.nsfo.nl/nieuws/wat_te_doen_bij_haemonchose

Dieren die last hebben van de rode lebmaagworm krijgen geen diarree, maar wel bleke tot papierwitte slijmvliezen. De rode lebmaagworm zuigt namelijk bloed. Ook na een behandeling met een goed werkend wormmiddel zijn deze dieren vaak nog langere tijd zeer zwak. Ze kunnen zelfs enkele weken later nog sterven.

Het is daarom belangrijk om deze dieren te ondersteunen. Naast het verlies van rode bloedcellen verliezen deze dieren ook eiwit en belangrijke vitaminen, zoals vitamine B12. Ondersteun dieren dus door:
- extra vitaminen en mineralen te verstrekken (met name vitamine B12)
- het verstrekken van krachtvoer om de verhoogde eiwitbehoefte af te dekken
- het toedienen van extra ijzer, ter ondersteuning van de bloedaanmaak
- de dieren naar een perceel te brengen waar minimaal 3 maanden geen schapen gelopen hebben. Daar is de kans op herbesmetting (en nieuwe klachten) zeer laag

Controleer middels mestonderzoek 2 weken na het ontwormen of er inderdaad geen wormeieren meer in de mest aanwezig zijn. Alleen zo weet u zeker dat het gebruikte wormmiddel nog werkzaam is op uw bedrijf, en dat de dieren echt aan hun herstel kunnen gaan werken.

Bij hele zwakke dieren die waardevol voor u zijn kan het een overweging zijn om een bloedtransfusie uit te voeren met bloed van een gezond dier uit de koppel. Bedenk wel dat de gevoeligheid voor worminfecties deels erfelijk is bepaald, en dat doorfokken met dergelijke dieren daarom niet aan wordt geraden.

Bleke tot papierwitte slijmvliezen kunnen ook veroorzaakt worden door een infectie met leverbot. In dat geval worden er geen wormeieren aangetoond in de mest bij mestonderzoek. Eieren van de leverbotslak kunnen pas 12 weken na infectie middels mestonderzoek worden aangetoond, de sterfte kan daarvoor al optreden.

 

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…

Nog even 30 kuub drijfmest per hectare begin augustus? Nu diarree bij lammeren door hoog kali en ruw eiwit. #weggroei #mestbeterverdelen