Lebmaagworm steeds resistenter

Geplaatst op 21-07-2016

Bij pathologisch onderzoek ziet GD de laatste weken een verontrustend aantal lammeren met haemonchose, lebmaagwormen. Dit terwijl toch wormmiddelen zijn gebruikt. Het lijkt erop alsof de rode lebmaagworm resistent is tegen het gebruikte wormmiddel.


Die resistentie komt op meerdere bedrijven naar voren, meldt GD,
Ook bij mestonderzoek is een toename van ernstige maagdarmworminfecties gevonden. Daarnaast heeft de Veekijker Kleine Herkauwers de afgelopen weken veel vragen gekregen over maagdarmworminfecties in het algemeen en haemonchose in het bijzonder.
Vitamine B12
Uit onderzoek blijkt dat op meerdere bedrijven sprake is van ernstige vitamine B12-deficiëntie.
Maagdarmworminfecties en vitamine B12-deficiëntie beïnvloeden elkaar: maagdarmwormen zijn 'verbruikers' van vitamine B12 maar een vitamine B12-deficiëntie zorgt ook voor een toegenomen gevoeligheid voor maagdarmworminfectie

Niet nieuw
Haemonchose is niet een nieuw probleem in deze tijd van het jaar, maar door de huidige weersomstandigheden ('normale' temperaturen, hoge bodemvochtigheid en daardoor een prepatentperiode van rond de week en een halve week) en de toegenomen resistentie is de infectiedruk hoog.

Door de gunstige grasgroei is het cobaltgehalte in het gras waarschijnlijk lager dan gemiddeld en daardoor de beschikbaarheid lager en als gevolg daarvan mede lagere vitamine B12-waarden.

Bloedonderzoek
GD adviseert schapenhouders om bij twijfel mestonderzoek uit te laten voeren en van vijf lammeren bloedonderzoek te doen, bij voorkeur de oudste dieren per groep.

Drs. Frank Glorie, Halteweg 7, 7109 BH Winterswijk Miste
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 51590433 - BTW nr: NL126475386B02
sitemap | privacy | disclaimer

27 juni 2017

Nieuw Leverbot middel

Lees verder

13 juni 2017

Er bestaat een reëel risico op besmetting met blauwtong

Lees verder
Contact

Levert die wol al niks op, laat de Rova het ook nog staan. pic.twitter.com/ndheb6BYkV

Rammen houden ook van een bloemetje op de hei. pic.twitter.com/RvSdYVmZWb

Baycox Sheep is vervangen door Tolracol. 85 euro per liter in plaats van 320 euro. Scheelt een beetje als een licentie verloopt