Lebmaagworm steeds resistenter

Geplaatst op 21-07-2016

Bij pathologisch onderzoek ziet GD de laatste weken een verontrustend aantal lammeren met haemonchose, lebmaagwormen. Dit terwijl toch wormmiddelen zijn gebruikt. Het lijkt erop alsof de rode lebmaagworm resistent is tegen het gebruikte wormmiddel.


Die resistentie komt op meerdere bedrijven naar voren, meldt GD,
Ook bij mestonderzoek is een toename van ernstige maagdarmworminfecties gevonden. Daarnaast heeft de Veekijker Kleine Herkauwers de afgelopen weken veel vragen gekregen over maagdarmworminfecties in het algemeen en haemonchose in het bijzonder.
Vitamine B12
Uit onderzoek blijkt dat op meerdere bedrijven sprake is van ernstige vitamine B12-deficiëntie.
Maagdarmworminfecties en vitamine B12-deficiëntie beïnvloeden elkaar: maagdarmwormen zijn 'verbruikers' van vitamine B12 maar een vitamine B12-deficiëntie zorgt ook voor een toegenomen gevoeligheid voor maagdarmworminfectie

Niet nieuw
Haemonchose is niet een nieuw probleem in deze tijd van het jaar, maar door de huidige weersomstandigheden ('normale' temperaturen, hoge bodemvochtigheid en daardoor een prepatentperiode van rond de week en een halve week) en de toegenomen resistentie is de infectiedruk hoog.

Door de gunstige grasgroei is het cobaltgehalte in het gras waarschijnlijk lager dan gemiddeld en daardoor de beschikbaarheid lager en als gevolg daarvan mede lagere vitamine B12-waarden.

Bloedonderzoek
GD adviseert schapenhouders om bij twijfel mestonderzoek uit te laten voeren en van vijf lammeren bloedonderzoek te doen, bij voorkeur de oudste dieren per groep.

Schapendokter.nl, Looweg 84, 7741 EE Coevorden
Email: info@schapendokter.nl - Tel: 06 - 460 875 60
KvK: 01164811 - BTW nr: NL005050613B01
sitemap | privacy | disclaimer

15 september 2017

Uit diverse studies komt naar voren dat het verstrekken van mineralenbolussen vlak voor of op het moment van beginnen van het dekseizoen een positief effect heeft op het aantal ooien die drachtig worden en de worpgrootte van de dieren.

Lees verder

18 augustus 2017

Vanaf 1 september 2017 zal Schapendokter.nl overgenomen worden door de schapendierenartsen van DGC Zuid Oost Drenthe.

Lees verder
Contact

Leuk onderzoek: schapen herkennen gezichten ad.nl/video/producti…

Instructievideo klauwverzorging: het Nieuwe Bekappen door onze dierenarts Reinard Everts. hetschaap.nl/instructievide…

Nog even 30 kuub drijfmest per hectare begin augustus? Nu diarree bij lammeren door hoog kali en ruw eiwit. #weggroei #mestbeterverdelen